начало

Данаил Кирилов да поиска помощ от Брюксел, за да заработи медиацията истински у нас Данаил Кирилов да поиска помощ от Брюксел, за да заработи медиацията истински у нас

връщане на държавна такса от АВ-ТР

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


връщане на държавна такса от АВ-ТР

Мнениеот vasilevlawfirm » 18 Дек 2015, 18:52

Колеги, имам нужда от вашите коментари, без да ми четете лекции по гражданско право.
Миналата година подадох заявление А4 в ТР за регистрация на ЕООД по електронен път.
Със заявлението представих вносна бележка оригинал за внесена ДТ в размер на 80лв.
В законния срок, на електронната ми поща се изпрати отказ, който обжалвах пред СГС-ТО, който го отмени като незаконосъобразен и задължи ТР да извърши исканото вписване.
От тук вече започват неволите ми.....
Върнато, Решението на СГС за отменения отказ, потъва някъде в дебрите на ТР и около 3/три/ месеца нямаше никакво изпълнение на дадените указания.
Няма изпълнение и до настоящия момент, т.е. повече от година и половина.
Заявителя, след изтичане на около ТРИ МЕСЕЦА от подаване на заявлението, реши да подаде ново заявление с нова ДТ, като при новото заявление всичко мина в законния срок и лицето се сдоби с ЕООД.
Междувременно, оказа се че има нова ТАРИФА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ТАКСИ, СЪБИРАНИ ОТ АГЕНЦИЯТА ПО ВПИСВАНИЯТА, действаща към момента на подаване на заявлението ми в ТР, която намалява дължимите такси за регистрация на ООД/ЕООД от 80лв. на 55лв.
На това основание се оказа, че съм надплатил 25лв.
Реших, да си поискам ДТ с заявление по образец, но връщане на сумата, изцяло или частично, ТАКА И НЕ ПОЛУЧИХ.
Реших, да сезирам СРС с иск с правно основание чл.55, ал.1 от ЗЗД, като поисках връщане на таксата т.к., реално не съм получил исканото вписване т.е. насрещната престация от ТР, в сроковете определени от чл.19, ал.2 от ЗТР.
Искането ми е да се върне сумата от 25лв от ДТ, като получена без начално правно основание, а останалата сума при отпаднало последващо такова т.к., поради липса на изпълнение на задължителните указания на СГС, от страна на ТР , интереса за регистрация на исканото дружество вече е отпаднал.
СРС, ГК.......св. постанови Решение, с което прие доводите на ответника - ТР, че не следва да връща сумите т.к., производството било охранително и всички такси са за сметка на молителя/заявител, и на това основание отхвърли изцяло иска ми.
Безспорно е, че регистърното производство е нетипично охранително производство и че таксите са за сметка на молителя, но намерих доста съдебни решения, в които ТР е осъден да върне така получени ДТ, дори и при извършено вписване.
Мотива на СРС е, че наличното произнасяне - отказа за вписване, дори и отменен от съда като незаконосъобразен, е достатъчно основание за получаване на ДТ, без да е довършен процеса, съобразно дадените съдебни указания.
За мен нормалната правна логика е че ДТ се губи, когато отказа за вписване влезе в сила /по една или друга причина/.
Моля Ви за компетентни мнения по този казус, и съвет дали да обжалвам пред СГС, решението на СРС.
Предварително благодаря.

ХаресвамКоментарСподеляне
vasilevlawfirm
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 22 Авг 2013, 10:20

Re: връщане на държавна такса от АВ-ТР

Мнениеот votpuska » 18 Дек 2015, 23:18

Обжалвайте до дупка. Включително ако се наложи и пред ЕСПЧ на осн. чл. 1 Протокол №1. Ако не отстояваме правата си няма какво да говорим за реформи. Там, където (се твърди, че) има правосъдие, ако го има то е не защото кадровия им орган баланса е 6 на 5 или 6 равни а защото гражданското общество е отвоювало върховенство на закона. На ваше място бих дал и на прокурор дл. лица (ей така за спорта - да им напомня поне какво би трябвало да свършат ако бяха на място)..
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител
 
Мнения: 362
Регистриран на: 24 Ное 2012, 16:06


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron