Страница 1 от 1

Регистрация на фирма от инвалид

МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 11:41
от dundakis
Здравейте, ще съм безкрайно благодарна, ако ми отговорите на няколко въпроса, понеже се позачетох из форума, но не срещнах да е дискутирано това, което търся. Аз съм човек с инвалидност, имам си пожизнен ТЕЛК (поне тази бумащина ми е отпаднала като ангажимент да подновявам на определен срок от време). Понеже в България всички са много "загрижени" и "съпричастни" само на думи, така и не се опитват да помогнат на хората в моето положение да започнат каквато и да е трудова дейност, за която да им бъде заплащано адекватно. Към момента работя, но целият "наличен ресурс", който държавата е сметнала, че ще ме "интегрира" достойно(?) е в размерите на МРЗ.
Както и да е, отплеснах се, а въпросите ми ще засягат нещо съвсем различно. Смятам да си направя собствена фирма, още повече-да е семеен бизнес, в който да вземат участие поне още двама члена от семейството. Въпросите ми са следните:
При самото регистриране на фирмата ползвам ли някакви облекчения (говоря за размерите на таксите, които се заплащат)?
Кой вариант ще ми е по-изгоден-ООД, ЕТ или ЕООД при годишното отчитане?
И изобщо като цяло в какво се изразява облекчението, когато собственикът (респективно и Управителят) на дадена фирма е с ТЕЛК?
Ако предметът на дейност има значение - възнамеряваме да развиваме бизнес с производството на домашни (биологични :D ) произведения на сладкарството (сладка, конфитюри и т.н.).
Ще съм би безкрайно благодарна ако подадете едно рамо за да мога да взема най-правилното решение за развитието на собствен бизнес.

Re: Регистрация на фирма от инвалид

МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 12:09
от vaskovasko
Нямате намаления на таксите за регистрация. Кой вариант е по-изгоден може да се сметне ако прогнозирате правилно годишните си приходи и разходи, но на първо четене след като ще имате разходи за 2 човека персонал - ЕООД. Може да си изготвите бизнес проект и да кандидатствате пред Агенцията за хора с увреждания http://ahu.mlsp.government.bg/home/ за финансиране ако има отворена процедура.

Re: Регистрация на фирма от инвалид

МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 13:36
от dundakis
Да, мислила съм варианта за кандидатстване за средства през Агенцията. Не е зле да се пробва първо там, за да не ме окастрят банките както му дойде. Благодаря Ви. :)