Страница 1 от 1

минималният капитал за ООД

МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 17:49
от commodoro
Някой има ли идея защо са го направили 2 лв вместо просто да няма такъв?

Re: минималният капитал за ООД

МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 10:20
от eurolinker
Е хайде моля ви се?!? Възможно ли е от гл. точка на закона (ТЗ) търг. дружество да оперира без капитал. А защо сега е 2 лв. Ами защото законодателят сляпо копира отвън. Улеснение за предприемача... А гаранции за евентуалните кредитори :?:

Re: минималният капитал за ООД

МнениеПубликувано на: 08 Окт 2015, 12:21
от borovinka
То пък щото като беше минимум 5000 това така гарантираше кредиторите...
Внасяха се (понякога и само 75% от тях) и в следващия 1 час се изтегляха обратно - само колкото да се извади банковото удостоверение.

Re: минималният капитал за ООД

МнениеПубликувано на: 08 Окт 2015, 12:53
от ykovachev
И това е така, Боровинке, ама има и още нещо.
Като почваш някакъв бизнес, трябва да отделиш едни пари да купиш това-онова, за да почнеш. Да речем, че ти трябват офис, бюро, стол, компютър, интернет. С капитал от 2 кинта единственият начин е да отпуснеш пари под някаква форма на дружеството-двулевка, защото иначе то няма как да придобие ДМА-тата, да наеме офиса и да плати интернета с 2 кинта. Като се теглеха петте хилки, пак използваха поне част от тях за това. Да не забравяме, че официално петте хилки по баланс бяха актив 5 000 лв. парични средства и пасив 5 000 лв. регистриран капитал.
Не поддържам идеята за толкова голям капитал. Но с 2 лева не знам точно колко грама слънчогледови семки могат да се купят - е, инак ще ги изпечеш във фурната при баба си, че да ги продаваш край някое училище. Несериозно е. Е, навремето имах тука пространен спор с един спец по ремонт и излъскване на яхти - той смяташе за непрестижно да е регистриран като ЕТ, а за престижно да има ЕООД с капитал, колкото половин кутия блажна боя, не говоря за такава, дето е специално за яхти или нещо подобно :wink:
И понеже съм злопаметен да припомня един полит-парадокс - що гербавите не харесаха навремето идеята на Мартин Димитров за 500 лева минимум, щото било малко, а след няма и година горе-долу, врътнаха задните си части и решиха, че 250 пъти по-малък капитал от това предложение вече не е малко :mrgreen: