начало

Прокурорите избират нов член на ВСС на 26 септември Прокурорите избират нов член на ВСС на 26 септември

минималният капитал за ООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


минималният капитал за ООД

Мнениеот commodoro » 28 Сеп 2015, 17:49

Някой има ли идея защо са го направили 2 лв вместо просто да няма такъв?
commodoro
Потребител
 
Мнения: 159
Регистриран на: 04 Фев 2013, 23:11

Re: минималният капитал за ООД

Мнениеот eurolinker » 06 Окт 2015, 10:20

Е хайде моля ви се?!? Възможно ли е от гл. точка на закона (ТЗ) търг. дружество да оперира без капитал. А защо сега е 2 лв. Ами защото законодателят сляпо копира отвън. Улеснение за предприемача... А гаранции за евентуалните кредитори :?:
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител
 
Мнения: 699
Регистриран на: 15 Яну 2010, 15:55

Re: минималният капитал за ООД

Мнениеот borovinka » 08 Окт 2015, 12:21

То пък щото като беше минимум 5000 това така гарантираше кредиторите...
Внасяха се (понякога и само 75% от тях) и в следващия 1 час се изтегляха обратно - само колкото да се извади банковото удостоверение.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1505
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: минималният капитал за ООД

Мнениеот ykovachev » 08 Окт 2015, 12:53

И това е така, Боровинке, ама има и още нещо.
Като почваш някакъв бизнес, трябва да отделиш едни пари да купиш това-онова, за да почнеш. Да речем, че ти трябват офис, бюро, стол, компютър, интернет. С капитал от 2 кинта единственият начин е да отпуснеш пари под някаква форма на дружеството-двулевка, защото иначе то няма как да придобие ДМА-тата, да наеме офиса и да плати интернета с 2 кинта. Като се теглеха петте хилки, пак използваха поне част от тях за това. Да не забравяме, че официално петте хилки по баланс бяха актив 5 000 лв. парични средства и пасив 5 000 лв. регистриран капитал.
Не поддържам идеята за толкова голям капитал. Но с 2 лева не знам точно колко грама слънчогледови семки могат да се купят - е, инак ще ги изпечеш във фурната при баба си, че да ги продаваш край някое училище. Несериозно е. Е, навремето имах тука пространен спор с един спец по ремонт и излъскване на яхти - той смяташе за непрестижно да е регистриран като ЕТ, а за престижно да има ЕООД с капитал, колкото половин кутия блажна боя, не говоря за такава, дето е специално за яхти или нещо подобно :wink:
И понеже съм злопаметен да припомня един полит-парадокс - що гербавите не харесаха навремето идеята на Мартин Димитров за 500 лева минимум, щото било малко, а след няма и година горе-долу, врътнаха задните си части и решиха, че 250 пъти по-малък капитал от това предложение вече не е малко :mrgreen:
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител
 
Мнения: 1908
Регистриран на: 27 Сеп 2005, 12:27


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron