начало

Здравният министър забрани влизането на чужденци в България Здравният министър забрани влизането на чужденци в България

Продажба на апорт ???

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Продажба на апорт ???

Мнениеот amexan » 01 Юни 2015, 12:10

Здравейте,
Ситуацията е следната еднолично дружество с ограничена отговорност Х притежава 3 недвижими имота, внесени като апорт в капитала на търговското дружество. Върху всичките 3 е учредена ипотека в полза на различни кредитори. Едноличният собственик на дружеството има желание 2 от тези имоти да прехвърли като апорт в друго дружество У , чийто едноличен собственик също е той.
Въпросът ми е следния:
възможно ли е да бъдат прехвърлени изобщо тези имоти, следвайки процедурата, която ТЗ предвижда за апортиране на недвижимо имущество в търговско дружество, или има някакъв друг ред?
Пробем ли е това, че върху имотите е била учредена ипотека (все пак ипотеката следва имота и не би трябвало да е проблем какви вещни тежести има, след като "новия" собственик се е съгласил да я придобие с тях)?
И последно - какви данъци се дължат при подобна процедура?

ПС: Никога досега не ми се е налагало да се занимавам с апорт в ООД/ЕООД и единствената представа, която имам от това, е каква е процедурата според ТЗ, и то за апорт в ТД, не за прехвърляне на такъв от едно на друго дружество. Не съм сигурна даже, че това е възможно, тъй като никога и никъде в литературата, която съм чела не се е появявало като казус. Може наистина да не е възможно, а може и аз да не съм си дочела. За момента съм лаик и нямам опит, на който да основавам съжденията си. Затова Ви моля, ако някой има престава по - голяма от моята, да даде едно рамо. Благодаря.
amexan
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 01 Юни 2015, 12:09

Re: Продажба на апорт ???

Мнениеот miko_pk » 14 Юни 2015, 16:50

Р-е на едноличния собственик на капитала на X, с което взема решение да апортира 2бр недвижими имоти в У. Искане за оценка по 72 ТЗ, приемането и и решение за увеличаване на капитала на Y -148 вр. 73 ал.3
В последствие и процедура за намаляване на капитала на X, при спазване на правилата на чл. 150 и 151 ТЗ.
miko_pk
Потребител
 
Мнения: 210
Регистриран на: 20 Сеп 2010, 19:20


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron