начало

Правната комисия извади наяве спорните промени в закона за извънредното положение Правната комисия извади наяве спорните промени в закона за извънредното положение

Увеличаване на капитала под условие!

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Увеличаване на капитала под условие!

Мнениеот defy » 20 Май 2015, 14:40

Колеги, въпросът ми е прилага ли се чл. 192а, ал. 1, т. 2 от ТЗ, т.е. ......."за вписване на увеличаването на капитала в търговския регистър е необходимо да са внесени най-малко 25 на сто от номиналната стойност на записаните нови акции".........когато капиталът се увеличава под условие-в хипотезата на чл. 195 от ТЗ. Например на ОСА единодушно се взема решение да се издадат нови 1000 акции (увеличението демек ще е чрез издаването на нови акции), с номинал 1000 всяка (номинала е равен на емисията, т.е. няма да е необходимо да се покрива разликата), които един от акционерите да закупи и му се дава например вариант да го направи на две вноски -две дати в рамките на две седмици да кажем. Той внася 500 000 лв. и по силата на чл. 192а от ТЗ заявява вписване на увеличението в ТР, където увеличението си се записва цялото, демек 1 000 000 млн. Лично не срещнах практика, чл. 192а от ТЗ да не може да се приложи, когато увеличението е под условие. Малко ме зачовърка, защото след като има условие, няма ли да е налице изискване да е внесена цялата сума, за да се изпълни условието и да се впише увеличението.
defy
Младши потребител
 
Мнения: 52
Регистриран на: 30 Авг 2002, 17:33

Re: Увеличаване на капитала под условие!

Мнениеот defy » 12 Юни 2015, 14:49

Вписаха си всичко. Явно не правят разлика, дали да се впише увеличеният капитал, когато се внесе минимум 25 % и когато капитала наред с това е увеличен под условие, съгласно цитираните разпоредби от ТЗ.
defy
Младши потребител
 
Мнения: 52
Регистриран на: 30 Авг 2002, 17:33


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron