начало

Мобилно приложение ще събира доброволно от гражданите данни за коронавируса Мобилно приложение ще събира доброволно от гражданите данни за коронавируса

Увеличаване на капитала под условие!

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Увеличаване на капитала под условие!

Мнениеот defy » 20 Май 2015, 14:40

Колеги, въпросът ми е прилага ли се чл. 192а, ал. 1, т. 2 от ТЗ, т.е. ......."за вписване на увеличаването на капитала в търговския регистър е необходимо да са внесени най-малко 25 на сто от номиналната стойност на записаните нови акции".........когато капиталът се увеличава под условие-в хипотезата на чл. 195 от ТЗ. Например на ОСА единодушно се взема решение да се издадат нови 1000 акции (увеличението демек ще е чрез издаването на нови акции), с номинал 1000 всяка (номинала е равен на емисията, т.е. няма да е необходимо да се покрива разликата), които един от акционерите да закупи и му се дава например вариант да го направи на две вноски -две дати в рамките на две седмици да кажем. Той внася 500 000 лв. и по силата на чл. 192а от ТЗ заявява вписване на увеличението в ТР, където увеличението си се записва цялото, демек 1 000 000 млн. Лично не срещнах практика, чл. 192а от ТЗ да не може да се приложи, когато увеличението е под условие. Малко ме зачовърка, защото след като има условие, няма ли да е налице изискване да е внесена цялата сума, за да се изпълни условието и да се впише увеличението.
defy
Младши потребител
 
Мнения: 52
Регистриран на: 30 Авг 2002, 17:33

Re: Увеличаване на капитала под условие!

Мнениеот defy » 12 Юни 2015, 14:49

Вписаха си всичко. Явно не правят разлика, дали да се впише увеличеният капитал, когато се внесе минимум 25 % и когато капитала наред с това е увеличен под условие, съгласно цитираните разпоредби от ТЗ.
defy
Младши потребител
 
Мнения: 52
Регистриран на: 30 Авг 2002, 17:33


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron