Страница 1 от 1

Разпореждане с име на дружество

МнениеПубликувано на: 07 Май 2015, 11:13
от machinespirit
Здравейте на всички,

Пиша Ви във връзка с един интересен проблем, за който ще са ми нужни малко насоки и ще съм, наистина, благодарен на всяка помощ, която получа. Става въпрос за продажба или прехвърляне на "името" на капиталово дружество, като под "името" се има предвид самата фирма по смисъла на чл. 7, ал. 1 от Търговския закон. Собственикът на дружеството беше изричен, че не става дума за предприятието по смисъла на чл. 15, ал.1 от ТЗ. Той не иска да бъдат прехвърляни каквито и да е права, задължения или фактически отношения свързани с досегашната история на юридическото лице, напротив - държи фактологията да бъде запазена на всяка цена.

Въпросът, който ми беше зададен е:
Може ли да бъде извършена подобна правна сделка или необхдимо да бъде премината цялата процедура по смяна на име, съответно за едното и другото дружество?

Уви, вече няколко дни се опитвам да намеря някаква практика по този въпрос, но удрям на камък. Предварително Благодаря на всеки, който отдели внимание и време на този проблем. Надявам, че този казус ще бъде интересен и на други, които се занимават с подобни казуси.

Re: Разпореждане с име на дружество

МнениеПубликувано на: 07 Май 2015, 17:05
от miko_pk
Едно от малкото, да не кажа единственото неимуществено право на едно ЮЛ е правото му на име- реномето му на добър търговец! От друга страна ЮЛ се индивидуализират с наименование( по смисъла на чл. 7 ал. 1 ТЗ) и с ЕИК! Правото на име според мен е непрехвърлимо! ЮЛ се преобразуват, не си прехвърлят едно-друго имената, т.к. това ще застраши оборота! Доколкото ми е известно има практика по подобен въпрос, която обявява за нищожен договор по силата на който едно ЮЛ, прехвърля правото си на име на друго ЮЛ, при условие, че първото премине в производство по ликвидация и в един хубав момент изчезне от правния мир. Хипотезата е сходна с договор върху неоткрито наследство и обявена за нищожна! :shock: :shock: :shock:

Re: Разпореждане с име на дружество

МнениеПубликувано на: 07 Май 2015, 17:41
от machinespirit
И аз имам подобни съмнения, но съм длъжен да изчерпя въпроса.
Може ли някой да сподели за тълкувателна практика или каквато и да е съдебна по случая ?
Професор Герджиков определя фирмата като неимуществено и абсолютно право в коментарите си по Търговския закон, но искам да попадна и на някаква малко по-практическа обосновка на този проблем.

Re: Разпореждане с име на дружество

МнениеПубликувано на: 09 Май 2015, 01:00
от bobi9
Наименованието (фирмата),не може да бъде предмет на самостоятелно прехвърляне. Прехвърля се само заедно със предприятието,а то е такова както го определя закона, Съвкупност от права,задължения и фактически отношения. Самоцелното прехвърляне на името не недопустимо,най-малко поради факта,че може в последствие да доведе до заблуждение в останалите участници в търговския оборот.

Re: Разпореждане с име на дружество

МнениеПубликувано на: 18 Май 2015, 15:24
от machinespirit
Благодря Ви за отделеното време и изразените становища. Определено помощта ви ми беше от полза.