начало

КС „отмени“ три текста от Закона за социалните услуги КС „отмени“ три текста от Закона за социалните услуги

Разпореждане с име на дружество

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Разпореждане с име на дружество

Мнениеот machinespirit » 07 Май 2015, 11:13

Здравейте на всички,

Пиша Ви във връзка с един интересен проблем, за който ще са ми нужни малко насоки и ще съм, наистина, благодарен на всяка помощ, която получа. Става въпрос за продажба или прехвърляне на "името" на капиталово дружество, като под "името" се има предвид самата фирма по смисъла на чл. 7, ал. 1 от Търговския закон. Собственикът на дружеството беше изричен, че не става дума за предприятието по смисъла на чл. 15, ал.1 от ТЗ. Той не иска да бъдат прехвърляни каквито и да е права, задължения или фактически отношения свързани с досегашната история на юридическото лице, напротив - държи фактологията да бъде запазена на всяка цена.

Въпросът, който ми беше зададен е:
Може ли да бъде извършена подобна правна сделка или необхдимо да бъде премината цялата процедура по смяна на име, съответно за едното и другото дружество?

Уви, вече няколко дни се опитвам да намеря някаква практика по този въпрос, но удрям на камък. Предварително Благодаря на всеки, който отдели внимание и време на този проблем. Надявам, че този казус ще бъде интересен и на други, които се занимават с подобни казуси.
machinespirit
Младши потребител
 
Мнения: 29
Регистриран на: 07 Май 2015, 10:18

Re: Разпореждане с име на дружество

Мнениеот miko_pk » 07 Май 2015, 17:05

Едно от малкото, да не кажа единственото неимуществено право на едно ЮЛ е правото му на име- реномето му на добър търговец! От друга страна ЮЛ се индивидуализират с наименование( по смисъла на чл. 7 ал. 1 ТЗ) и с ЕИК! Правото на име според мен е непрехвърлимо! ЮЛ се преобразуват, не си прехвърлят едно-друго имената, т.к. това ще застраши оборота! Доколкото ми е известно има практика по подобен въпрос, която обявява за нищожен договор по силата на който едно ЮЛ, прехвърля правото си на име на друго ЮЛ, при условие, че първото премине в производство по ликвидация и в един хубав момент изчезне от правния мир. Хипотезата е сходна с договор върху неоткрито наследство и обявена за нищожна! :shock: :shock: :shock:
miko_pk
Потребител
 
Мнения: 211
Регистриран на: 20 Сеп 2010, 19:20

Re: Разпореждане с име на дружество

Мнениеот machinespirit » 07 Май 2015, 17:41

И аз имам подобни съмнения, но съм длъжен да изчерпя въпроса.
Може ли някой да сподели за тълкувателна практика или каквато и да е съдебна по случая ?
Професор Герджиков определя фирмата като неимуществено и абсолютно право в коментарите си по Търговския закон, но искам да попадна и на някаква малко по-практическа обосновка на този проблем.
machinespirit
Младши потребител
 
Мнения: 29
Регистриран на: 07 Май 2015, 10:18

Re: Разпореждане с име на дружество

Мнениеот bobi9 » 09 Май 2015, 01:00

Наименованието (фирмата),не може да бъде предмет на самостоятелно прехвърляне. Прехвърля се само заедно със предприятието,а то е такова както го определя закона, Съвкупност от права,задължения и фактически отношения. Самоцелното прехвърляне на името не недопустимо,най-малко поради факта,че може в последствие да доведе до заблуждение в останалите участници в търговския оборот.
bobi9
Потребител
 
Мнения: 300
Регистриран на: 21 Фев 2014, 17:46

Re: Разпореждане с име на дружество

Мнениеот machinespirit » 18 Май 2015, 15:24

Благодря Ви за отделеното време и изразените становища. Определено помощта ви ми беше от полза.
machinespirit
Младши потребител
 
Мнения: 29
Регистриран на: 07 Май 2015, 10:18


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron