начало

Сърбин беше осъден по „Скайп“ на 3 години затвор за неспазване на карантина Сърбин беше осъден по „Скайп“ на 3 години затвор за неспазване на карантина

Колеги, помогнете....

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Колеги, помогнете....

Мнениеот miriam » 26 Яну 2004, 15:21

Колеги, моля, ако знаете, да ми помогнете при разрешаването на следния казус:

Преди три години моя позната е ограбена на улицата, като нападателите и вземат дамската чанта, в която е и нейния паспорт /малко преди издаването на личните карти/. Още същият ден тя уведомява най-близкото РПУ за нападението, и и издават служ. бележка за това.
Декември 2003г. научава от една покана от Метро, че на нейно име е регистриран
ЕТ. Веднага подава жалба до РПУ, като прилага и служебната бележка от преди три години за грабежа на дамската и чанта и паспорта и. Назначена е графологична експертиза, длъжностно лице от икономическа полиция я е посътвало "да ходи да си закрие фирмата"......

Въпросът ми е: да поискам ли заличаване на ЕТ на основание чл. 60а ТЗ, или да водя иск за обявяване на нищожност на вписване в ТР /чл. 26 ал. 2 ЗЗД - липса на съгласие/, като приложа служебните бележки от РПУ и поискам графологична експертиза, в случай на нужда, и дали само тези доказателства ще се окажат достатъчни за прогласяването на нищожността.....
miriam
 

Re: Колеги, помогнете....

Мнениеот indi_alex » 28 Яну 2004, 08:30

Поискайте обявяване нищожностт на впосването, в противен случй индиректно се признава, че ЕТ е "създадено" със съгласието на приятелката Ви - мълчаливо съгласи и приемане на действията по регистрация.

...and justice for all
indi_alex
 

Re: Колеги, помогнете....

Мнениеот Габриела Николова » 28 Яну 2004, 09:42

Считам, че правилният подход е предявяване на иск за прогласяване на нищожността на вписано обстоятелство. Не може да се приложи чл.60а от ТЗ, тъй като не сте в никоя от хипотезите му.
Габриела Николова
 

Re: Колеги, помогнете....

Мнениеот sfigata » 28 Яну 2004, 11:34

Действайте веднага по въпроса за нищожността, защото мой познат разбра че има регистрирана фирма на негово име когато започна изпълнителното производство срещу него и делото се разреши във върховен съд.......поне е имала късмет да се разбере по рано ....но обикновенно не се иска много време преди да навъртят дълговете и да изчезнат.
sfigata
 

Re: Колеги, помогнете....

Мнениеот Аз » 28 Яну 2004, 14:35

Тъй като заявлението не е подписано от вашата приятелка(ще бъде установено от ГРАФИЧЕСКАТА експертиза), то липсва нейното валидно съгласие, т.е. вписването на ЕТ не е по волята на действителното лице. Според мен е налице престъпление и освен съда по вписването за прогласяването на нищожността на вписаното обстоятелство, следва да сезирате и съответната прокуратура.
Успех!!!
Аз
 


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron