начало

ВСС се събира заради проблеми в работата на съдилищата в извънредно положение ВСС се събира заради проблеми в работата на съдилищата в извънредно положение

Пак продажба на ЕТ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Пак продажба на ЕТ

Мнениеот Цена » 15 Яну 2004, 10:47

Моля за спешна помощ!!!
Възможно ли е едноличен търговец да продаде търговското си предприятие, като запази фирмата си и ДДС-регистрацията си?
Визирам чл.60,вр. чл.15 ТЗ?
Предварително благодаря!
Цена
 

Re: Пак продажба на ЕТ

Мнениеот St. » 15 Яну 2004, 11:20

Kategorichno da, i se pravi. Prehvurlia se predpriatieto, a Et-to ne se zalichava i prodaljava da deistva pod starata firma. Taka ne se narushava chl. 60 TZ.

Относно ДДС-регистраицията - Чл. 125. (1) от ЗДДС - Задължително се регистрират по този закон и:
1. (изм. - ДВ, бр. 109 от 2003 г.) нерегистрирано по този закон лице, което придобие по чл. 15 от Търговския закон предприятието на регистрирано по този закон лице.

Струва ми се, че ЕТ-то запазва ДДС-регистрацията си, но за да я запази трайно, не трябва да попада в хипотезите по чл. 117 от ЗДДС.
St.
 

Re: Пак продажба на ЕТ

Мнениеот 69 » 15 Яну 2004, 11:39

това което казва "St." не е съвсем точно. По принцип няма нищо сложно в прехвърлянето на предприятието на ЕТ на оод. Има две възможности - да се прехвърли само предприятието или да се прехвърли предприятието и фирмата на ЕТ. Вторият вариант е възможен само ако се прехвърля на ФЛ, което не е регистрирано като търговец. Във вашия случай може да се прехвърли предприятието, като регистрацията по ЗДДС задължително преминава върху новия собственик на предприятието. За ЕТ има два върианта - тъй като след прехвърлянето на предприятието той остава "книжен тигър", може или да се иска заличаването му, или ЕТ може да започне да работи "на чисто", за да създава ново предприятие. Мисля, че в този случай регистрация по ДДС не е налице и трябва нанова да изпълни условията на ЗДДС за регистрация. Важен момент при прехвърлянето на предприятието е цената на сделката - от гледна точка на данъчното облагане.
69
 

Re: Пак продажба на ЕТ

Мнениеот Aa » 15 Яну 2004, 12:32

Моля Ви, не правете същата грешка като менл Скоро очаствувах тук с казус, разрешението на който все още чакам от М-во на финансите и ГУДА. Противно на всякакви законови основания, след поемане на фирма от ннаследник/ същата фирма, предприятие, седалище, предмет на д-ст и пр./, ми бе постановено решение, с което това се извърши. Уви, промениха данъчния номер и БУЛСТАТ.Налага се нова регистрация по ДДС, пропуснати са сроковете зда това, нови касови апарпати, фактури, печати и пр. Това е юридически парадокс! От 28.12.03 чакам отговор от ГУДА и М-во на финансите на какво основание се прави това!
Aa
 

Re: Пак продажба на ЕТ

Мнениеот St. » 15 Яну 2004, 12:37

Da, pomnia go kazusa, naistina beshe kofti. No v sluchaia na prehvurlianeto na targ.predpriatie (v sluchaia na ET) ZDDS e kategorichen, che se izvurshva NOVA registracia, ima srok za tova i t.n., sledovatelno i nov nomer, sledovatelno, mislia si, starata registracia se zapazva. Taka, che se pridurjam kum kazanoto ot men po-gore. Koeto of course ne oznachava, che sum prav.
St.
 

Re: Пак продажба на ЕТ

Мнениеот gega » 15 Яну 2004, 20:39

Явно, St. е с високо образован! Супер си!!!
gega
 

Re: Пак продажба на ЕТ

Мнениеот gega » 15 Яну 2004, 20:41

Добро уточнение, но само по ЗДДС, а не и за общата данъчна регистрация?
gega
 

Re: Пак продажба на ЕТ

Мнениеот St. » 15 Яну 2004, 20:56

Merci za chetkata! :-) Prosto gledam da se proiznasiam po vaprosi, po koito naistina imam kvo da kaja i po koito pone ot malko otbiram.
Obshtata danachna si ostava sushto spored mene - nali v konkretnia sluchai ET-to reshava da si prehvarli samo predpriatieto i si ostava kato stopanski subekt. A osven tova ako go prehvurli na drug targovec (OOD naprimer) toi si ima veche dan. No.
St.
 

Re: Пак продажба на ЕТ

Мнениеот gega » 15 Яну 2004, 21:30

Моля, това не беше „четка”! Хората, които ме познават от форума, знаят, че аз не съм твърде благосклонен към неуките! Но към знаещите и истинките пичове, не мога да не споделя удовлетворението си, че има свестни и високо образовани юристи!!! Тези неща трябва да се ценят и уважават, защото са твърде малко на брой в нашата изстрадала държавица!
gega
 

Re: Пак продажба на ЕТ

Мнениеот Едноличен » 16 Яну 2004, 10:29

Какво искаш да кажеш с това "само по ЗДДС, а не и за общата данъчна регистрация"?
Едноличен
 

Re: Пак продажба на ЕТ

Мнениеот gega » 16 Яну 2004, 19:58

Че не се заличава общата данъчна регистрация на ЕТ, а само специалната по ДДС!
gega
 

Re: Пак продажба на ЕТ

Мнениеот аз13 » 17 Яну 2004, 14:22

Може , спокойно продавай!
аз13
Младши потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 13 Яну 2004, 18:22


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron