начало

ВСС се събира заради проблеми в работата на съдилищата в извънредно положение ВСС се събира заради проблеми в работата на съдилищата в извънредно положение

Продажба на ЕТ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Продажба на ЕТ

Мнениеот Ицо Стои4ков » 13 Яну 2004, 13:26

От кого и как 6те се от4ете с4етоводно продажбата на предприятието на ЕТ по чл.15 ТЗ? Не мислите ли, че прихода от тази сделка трябва да бъде деклариран от праводателя в качеството му на обикновено физическо лице, а не в качеството му на ЕТ?
Ицо Стои4ков
 

Re: Продажба на ЕТ

Мнениеот Иван » 13 Яну 2004, 16:55

Не мисля. ЕТ продава предприятието си, но напълно е възможно да има друго/други/. Това че продава предприятието си, не означава, че престава да бъде търговец. Дори и след продажбата да прекрати ЕТ, нали ще трябва да декларира това в данъчната служба? Тук се поставя въпрос наистина, с който не съм запознат-дали при прекратяването ще подаде декларация за ДОД, или ще си чака края на годината, за да подаде такава. И ако е това последното, една обща декларация по ДОД ли ще подава-като ЕТ и ФЛ, или две различни-КОЙТО ЗНАЕ, да заповяда!
Иван
 

Re: Продажба на ЕТ

Мнениеот LG » 13 Яну 2004, 16:56

Точно попадение Ица, направо ГОЛ:

Виж ал. 4 от чл. 24 на Закона за облагане на доходите на физическите лица:

Глава девета
ДОХОДИ ОТ ПРОДАЖБА И ЗАМЯНА НА НЕДВИЖИМО И ДВИЖИМО ИМУЩЕСТВО
Чл. 24. (1) Данъчната основа при продажба или замяна на недвижимо имущество е разликата между продажната и по-високата от фактическата и актуализираната цена на придобиване на това имущество.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 111 от 1999 г.) Данъчната основа при продажба или замяна на пътни, водни и въздухоплавателни превозни средства е разликата между продажната цена и по-високата от фактическата или актуализираната цена на придобиване на това имущество. За всяко останало движимо имущество данъчната основа е разликата между продажната цена и актуализираната с общия индекс на потребителските цени, обявени от Националния статистически институт цена на придобиване.
(3) При определяне на актуализираната цена на придобиване на имущество по ал. 1 и 2 се прилагат разпоредбите на чл. 33, ал. 1 от Закона за местните данъци и такси.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г.) Данъчната основа при прехвърляне на предприятие на едноличен търговец е положителната разлика между определената с договора продажна цена и собствения капитал на предприятието.
(5) (Доп. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) Данъчната основа при прекратяване на предприятие на едноличен търговец е балансовата стойност на активите, за които е ползвано данъчно облекчение. Не се дължи данък по тази глава, когато наследниците продължат дейността на предприятието на едноличния търговец.
LG
 

Re: Продажба на ЕТ

Мнениеот LG » 13 Яну 2004, 16:59

А на Иван ще припомним, че данъка върху общия доход се определя на годишна база - декларацията следва да се подаде в срока по чл. 41 ЗОДФЛ
LG
 

Re: Продажба на ЕТ

Мнениеот Цена » 13 Яну 2004, 17:15

До всеки,който може да ми отговори аргументирано:
Възможно ли е едноличен търговец да продаде търговското си предприятие и да запази фирмата си на ЕТ и регистрацията си по ДДС?
Цена
 


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron