начало

МВР разтури палатковите лагери, протестиращите издигнаха барикади МВР разтури палатковите лагери, протестиращите издигнаха барикади

Архитект на свободна практика?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Архитект на свободна практика?

Мнениеот raynav » 20 Окт 2014, 09:46

Здравейте,
интересува ме какви са изискванията и условията,при които архитект(и по-конкретно ландшафтен архитект) може да упражнява професията на свободна практика.
По темата не открих информация, затова ще бъда много благодарна ако някой има такава или пък сподели къде да търся.
Благодаря предварително! :))
raynav
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 29 Сеп 2014, 16:59

Re: Архитект на свободна практика?

Мнениеот bgarch » 20 Окт 2014, 10:19

Регистрирате се в съответното поделение на НАП като упражняваща свободна професия ландшафтен архитект. Можете по всяко време да активирате или деактивирате дейността си. Имате право да издавате фактури без да има необходимост да притежавате касов апарат и да издавате касови бележки. Всеки месец дължите на НАП минималните осигурителни вноски за ДОО и ЗО върху доход не по- малко от 420 лева (ако сте имали дейност в предходните години този доход може да нарасне до 550 лева). Всяко тримесечие дължите и авансов данък върху доходите- върху реално получените доходи. До април следващата година следва да подадете годишна данъчна декларация и да довнесете съответните осигуровки и данък върху доходите на цялата сума, която сте изработили през годината. И т.н.
Ако не можете да се оправите сама обърнете се към някой счетоводител. Счетоводството на упражняващ свободна професия е изключително просто и може да се води и самостоятелно, но трябва да научите някои неща предварително. Успех! :D
Изображение
bgarch
Потребител
 
Мнения: 873
Регистриран на: 03 Окт 2010, 14:53

Re: Архитект на свободна практика?

Мнениеот jhoro » 20 Окт 2014, 10:42

При работа като свободна професия - осигурителните вноски не се ли правят само за времето между съответната активация и деактивация?
Примерно - три пъти в годината е подава декларация за активиране и след една седмица - обратната. Или трябва за целия месец, в който е имало дейност?
Но съм сигурен, че не е за цялата година (освен ако не е работено през цялата).
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1396
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron