Страница 1 от 1

предмет на деиност

МнениеПубликувано на: 04 Дек 2003, 15:45
от РОКСАНА ДЕРИВОЛКОВА
ОБРЪЩАМ СЕ КЪМ ВСИЧКИ КОЛЕГИ ПРАКТИКУВАЩИ ЮРИСТИ: ПОМОГНЕТЕ МИ ДА НАМЕРЯ ЛЕГАЛНА ДЕФИНИЦИЯ НА ПОНЯТИЕТО "ПРЕДМЕТ НА ДЕИНОСТ"
БЛАГОДАРЯ ЗА СЪДЕИСТВИЕТО

Re: предмет на деиност

МнениеПубликувано на: 04 Дек 2003, 16:20
от St.
Legalna definicia niama. Spored registurnite sudilishta predmetut na turg.dr-vo sledva da e suobrazen s chl.1, al. 1 ot TZ.

Re: предмет на деиност

МнениеПубликувано на: 04 Дек 2003, 17:56
от Кръвно мерим всякакво
И аз мисля, че няма легално определение на понятието "предмет на дейност", но това не е нужно...
Предметът на дейност е това, което е вписано като такъв в търговския регистър по партидата на съответния търговец. То може да вкл. сделките, изброени в чл. 1, ал. 1-ТЗ, но също така и неизброените там (арг. от чл. 1, ал. 3 от ТЗ), стига да не са забранени от закона.
Така например, ако направите справка по фирмено дело № 6413/1991 по описа на В. окръжен съд ще видите, че в предмета на дейност на едноличния търговец "......" е вписано като предмет на дейност (освен другото) "мерене на кръвно налягане", което намирам за чудесно, прекрасно.

Re: предмет на деиност

МнениеПубликувано на: 05 Дек 2003, 11:14
от snakemoon
Няма общо установено в правна норма определение за предмет на дейност. Освен написаното от колегите, ще добавя, че има разлика (това се третира различно от закона) между вписан предмет на дейност и осъществяван предмет на дейност.

Re: предмет на деиност

МнениеПубликувано на: 05 Дек 2003, 11:21
от badu
струва ми се че от правна страна няма значение дали извършваната от търговеца дейност не е вписана като предмет на дейност в търговския регистър. Обаче мисля че има значение от счетоводна гледна точка: направените разходи свързани с невписания предмет на дейност мисля че не се признават за оправдан разход.

Re: предмет на деиност

МнениеПубликувано на: 05 Дек 2003, 11:46
от snakemoon
За badu
Зависи от формулировката при вписването.