начало

МВР разтури палатковите лагери, протестиращите издигнаха барикади МВР разтури палатковите лагери, протестиращите издигнаха барикади

Казус по търговски сделки и несъстоятелност

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Казус по търговски сделки и несъстоятелност

Мнениеот katq_murdjeva » 24 Сеп 2014, 14:37

Здравейте!Може ли да ми помогнете за един казус.По него сме ответник.Благодаря ви предварително! Ето и казуса : " Пробуда" ООД гр.Елхово сключила договор за наем на собственото си помещение ,находящо се в с.Граматиково обл.Бургас с "Изолда"ЕАД със седалище гр.Царево обл.Бургас/Съгласно условията на договора наемателят се задължил да заплаща месечна наемна цена в размер на 1500 лв.Съгласно договора помещението ще бъде използвано от "Изолда" ЕАД за да развива своето производство.
Договорът е скл,на 01,04,1999г. за срой от 12 г.При скл.на д-ра "Пробуда"ООД се представлявало от Ив.Иванов,който е избран за управител на "Пробуда"ООД с решение на ОС,но решението не било вписано към датата на скл.на договора,"Изолда"ЕАД било представлявано от изп.си директор Петър Иванов,който е брат на Ив.Иванов.Двамата поддържали добри лични и служебни отношения.В деня на скл.на договора като гаранция по д-ра изп.директор на "Изолда"ЕАд подписал запис на заповен в полза на "Пробуда"ООД за сумата от 5 хил.лева ,в който нр бил посочен падежът.Страните изпълнявали задълженията си редовно в течение на 10 години и 6 месеца.,след което наемателят преустановил плащането на наемната цена,"Пробуда"ООД чрез своя управител неколкократно отправил покани за плащане , на които наемателят не давал отговори.Наемателят не извършвал плащания,но въпреки това и след изтичане на срока,продължил да ползва наетото помещение,макар че бил поканен да го освободи.
През дългите години на добросъвестно изпълнение на "Изолда"ЕАД са били извършени редица подобрения,които включвали и основен ремонт на помещението на стойност 11 хил.лева,извършен през август 2008г.Едва на 01,03,2012 г. наемателят напуснал помещението без предупреждение ,но в него останала една от производствените машини,която "Изолда"ЕАД закупила за 18 хил.лв.през 2009 г.След напускането се установило,че за имота има неизплатени задължения към Топлофикация в общ размер 3 хил.лв.за периода 2007-2009г.Управителят на "Пробуда"ООД отказал да предаде машината на представител на "Изолда"ЕАД ,след което на 03,04,2012 г."Изолда"ЕАД предявил правата си пред съда.
katq_murdjeva
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 24 Сеп 2014, 12:10

Re: Казус по търговски сделки и несъстоятелност

Мнениеот chandra » 24 Сеп 2014, 15:21

Ясно, че казусът е учебен, но първо къде видя несъстоятелност и второ какви са въпросите :)
chandra
Потребител
 
Мнения: 407
Регистриран на: 21 Дек 2008, 14:55
Местоположение: гр.Варна

Re: Казус по търговски сделки и несъстоятелност

Мнениеот katq_murdjeva » 24 Сеп 2014, 16:22

Аз лично не видях никъде несъстоятелност. Просто писах по каква дисциплина ми е даден казуса. Въпроси не са ни дадени,само ни казаха,че трябва да мислим като ответник и да предвидим какви претенции би имал ищеца и как ще опонираме на тях. :)
katq_murdjeva
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 24 Сеп 2014, 12:10


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron