начало

Маринела Арабаджиева е опитала да се самоубие Маринела Арабаджиева е опитала да се самоубие

проблем с общината

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


проблем с общината

Мнениеот ukazanie » 05 Сеп 2014, 10:51

Здравейте,имам следния проблем :

Имам 1 кафе автомат разположен на общински терен,за което имам издадено Разрешително -от една седмица обаче до мен "се залепи" друг кафе-автомат на друга фирма,която твърди,че общината им е издала Разрешително като моето на същия адрес-т.е. общината е издала едно и също разрешително за ползване на място, / което играе роля на договор за наем / на две различни фирми на един и същ адрес.
Има ли право общината да издава такова идентично разрешително- на две различни фирми,но на един адрес, не се ли нарушава закон за конкуренцията.
Струва ми си,че някъде пишеше,че е необходимо отстояние между търговски обекти- 5 метра.Но не съм сигурна.
Обаче съм сигурна,че конкурентната фирма е дала пари на служителката от общината и тя им е разрешила да залепят кафе-машината си до моята.
Как законово да се противопоставя на община.
Благодаря предварително.
ukazanie
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 05 Сеп 2014, 10:42

Re: проблем с общината

Мнениеот nikolov_sba » 15 Сеп 2014, 16:38

Случаят Ви е интересен, тъй като реално е хипотеза на "тротоарното право".

Обектът ви се води преместваем - търговски обект, и има само няколко отделни изисквания в ЗУТ и в Наредбите на общината, които трябва да се проверят.

Според мен, трябва да изискате от общината, на първо място, разрешението на другия автомат, като това може да стане, чрез подаване на сигнал и след това да се запознаете с преписката. От този акт щестанат ясни много неща!

Много често общините отдават свой площи, които по дефиниция не са отделни обособени имоти. Може да се дефинира и като отдаване под наем на площ (реална част от имот). Ето защо вашата реакция задължително трябва да премине първо през изследване на предпоставките за издаване на разрешението за поставяне на Вашия конкурент и Вие да сте сигурна, че при Вас всичко е изрядно, за възможни ответни реакции...
nikolov_sba
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 27 Юни 2014, 07:39

Re: проблем с общината

Мнениеот todorst » 24 Сеп 2014, 16:20

Тротоарното право се издава по адрес. Общината обявява- на бул. Витоша №5 - 2 места!Вие сте поискали едното, друг другото, всичко е нормално! Но ако в обявения списък общината е обявила- бул. Витоша № 5 - едно място и Вие първи сте го взели/платили/ може да спорите с общината
todorst
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 24 Яну 2006, 10:09

Re: проблем с общината

Мнениеот julyanvonemona » 24 Сеп 2014, 19:23

todorst написа: ...Но ако в обявения списък общината е обявила- бул. Витоша № 5 - едно място и Вие първи сте го взели/платили/ може да спорите с общината
А какво пречи на общината да "актуализира" списъка и на бул. Витоша №5 да обяви още едно място за кафе автомат. И хляба и ножа е у нея! :D
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител
 
Мнения: 5488
Регистриран на: 21 Яну 2010, 07:52

Re: проблем с общината

Мнениеот todorst » 27 Сеп 2014, 11:12

Ако расъждаваме така, то въобще не се хващай с общината! То си е чиста проба рекет.Списъкът обявява 1 място. Вземаш го, плащаш, монтираш. Общината разширява списъка с още 3 места и те уведомява. Плащаш и нова АКТУАЛИЗАЦИЯ- само 1 място! И така "на всеки километър"
todorst
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 24 Яну 2006, 10:09


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron