Страница 1 от 1

Онлайн магазин

МнениеПубликувано на: 05 Авг 2013, 19:36
от mischoni
Здравейте, какви са условията за отваряне на онлайн магазин? Какво е необходимо да се направи от счетоводна и юридическа гледна точка? Някакви документи трябва ли да се вадят.

Re: Онлайн магазин

МнениеПубликувано на: 06 Авг 2013, 11:56
от DEKAH
mischoni написа:Здравейте, какви са условията за отваряне на онлайн магазин? Какво е необходимо да се направи от счетоводна и юридическа гледна точка? Някакви документи трябва ли да се вадят.


В настоящия момент няма законова рамка за електронната търговия. За да търгувате в интернет ви е необходима някаква регистрация. В зависимост от вида на търговията има различни регистрации. Ако сте човек на изкуството може да сте регистриран като занаятчия, свободна професия или по друг сходен начин. Ако ще се занимавате с обикновена търговия следва да се регистрирате като търговец - ЕТ, ЕООД, ООД (Ако имате судружник). След това е необходимо да уведомите НАП, че започвате дейност и ... дерзайте.

След това ще ви е необходим касов апарат и си действате както в обикновен магазин. Клиента поръчва, плаща (дали с наложен платеж, банков път или система за разплащане (e-pay и др.) вие издавате съответен документ (фактура, касова бележка и т.н.)

Ако се справите сам с регистрацията на търговеца ще ви е нужен счетоводител, който да ви води текущите дела. Ако не успеете сам се обърнете към адвокат.

Успех!

Re: Онлайн магазин

МнениеПубликувано на: 08 Окт 2016, 20:34
от mirel78
Жена ми иска да си направим онлайн магазин за дрехи. Но извън правните норми има още много неща, които трябва да се вземат под внимание. Като цяло ние не сме наясно с технологията на правене на онлайн магазин и това, което ме интересува е дали има фирми, които да се занимават с това?

Re: Онлайн магазин

МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 19:56
от diqnailieva
Аз лично ти препоръчвам с две ръце https://www.pro-soft.bg/web-saitove/ . Вършат си качествено работа и аз съм много доволна от тях. В главата ми се въртяха много идеи и те успяха да ги визуализират по най-добрия начин.

Re: Онлайн магазин

МнениеПубликувано на: 13 Окт 2016, 21:40
от mirel78
Блгагодаря ти! При първа възможност ще се свържа с тях.

Re: Онлайн магазин

МнениеПубликувано на: 19 Ное 2019, 17:45
от mariapetrovaink
За хората желаещи стартирането на онлайн магазин сме написали статия с идеи за стартиране на онлайн бизнес. Цялата информация може да прочетете тук - http://www.globalmarkets.bg/files/7-%d0 ... 0%b8%d0%bd

Re: Онлайн магазин

МнениеПубликувано на: 16 Дек 2019, 14:52
от verkata
Първо трябва да се регистрирате или като свободна професия, ако предлагате услуги/стоки, които да отговарят на критериите за свободна професия или като търговски дружество ООД, ЕООД, ЕТ и т.н.
Също така следва да спазвате ЗЕТ (ЗАКОН ЗА ЕЛЕКТРОННАТА ТЪРГОВИЯ) и заложените в него изисквания.
Това бяха нещата, които трябваше да се спазват, за да сте изрядни, но вече има и Наредба 18 (H-18), където се залагат още много допълнителни изисквания като СУПТО, електронни касови бележки, електронни касови апарати, одиторски профили с директна връзка до базите данни на магазина, свързване на електронния касов апарат с НАП, който да предава данни в реално време и още много други неща. Все още се водят дискусии между НАП и представителите на браншови организации, включително и тези на БЕА (Българска Е-комерс Асоциация), които могат да се определят като браншова организация на собствениците на онлайн магазини. Като цяло в момента нещата около тази наредба са много спорни и неясни като дори от НАП не са наясно с тях. В текущия си вид наредбата ще рефлектира единствено върху светлия бизнес, като го утежни още повече, а уж целта е да се преследва сивия сектор, който отново ще остане незасегнат.
Има много собственици на онлайн магазини, които регистрират фирми в други държави именно с цел да избегнат изискванията на тази абсурдна наредба (H-18) и недомислиците в нея.
Когато аналоговата администрация се опитва да се налага в дигиталния бизнес се раждат подобни недоразумения като H-18, от която нито ще се повиши изсветляването на сивия сектор, нито ще се увеличи събираемостта на така желаните данъци. В момента не е най-подходящото време за стартиране на нов онлайн магазин именно поради тази изисквания, но ако все пак сте решили да го правите трябва задължително да се запознаете с изискванията на H-18, за да сте сигурни, че отговаряте на тях, въпреки че все още не са напълно изяснени.
Общо взето вместо да се стимулира развитието на дигиталния бизнес в нас, каквато е практиката по целия свят, тук отново държавната администрация се опитва с все сили да спъва бизнеса. Вместо да се преследват маркетплейси като olx, bazar и facebook, където 99% от стоките оперират в сивия сектор и не се плащат нито данъци, нито осигуровки, нито нищо, отново се товари светлия бизнес с допълнителни абсурдни изисквания, за които трябва да се инвестира много време и ресурси, за да могат да се покрият.