начало

ВКС решава може ли да бъдат атакувани безсрочно договорите, сключени от незапретени психичноболни ВКС решава може ли да бъдат атакувани безсрочно договорите, сключени от незапретени психичноболни

Какво е търговска тайна?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Какво е търговска тайна?

Мнениеот bill_bg » 12 Ное 2001, 19:48

Какво е търговска тайна? Къде има определение на това понятие? Търговска тайна ли е информацията за сделки на клиент на инвестиционен посредник?
bill_bg
 

RE: Какво е търговска тайна?

Мнениеот Тайна » 12 Ное 2001, 20:52

Легално определение има: Параграф 1, т. 7 от Закона за защита на конкуренцията: "Производствена или търговска тайна" са факти, информация, решения и данни, свързани със стопанска дейност, чието запазване в тайна е в интерес на правоимащите, за което те са взели необходимите мерки." Информацията за сделки на клиент на инвестиционен посредник е търговска тайна и инвестиционният посредник е длъжен да я пази съгласно чл. 71 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа: "Чл. 71. (1) При осъществяване на дейността си инвестиционният посредник е длъжен да пази търговските тайни на своите клиенти, както и техния търговски престиж. (2) Членовете на управителните и контролните органи на инвестиционния посредник, неговите служители и всички други лица, работещи за инвестиционния посредник, не могат да разгласяват, освен ако не са оправомощени за това, и да ползват за облагодетелстване на себе си или на други лица факти и обстоятелства, засягащи наличностите и операциите по сметките за ценни книжа за клиенти на инвестиционния посредник, както и всички други факти и обстоятелства, представляващи търговска тайна, които са узнали при изпълнение на служебните и професионалните си задължения."
Тайна
 

RE: Какво е търговска тайна?

Мнениеот Бравус » 16 Ное 2001, 22:15

Така е, освен това трябва внимателно да има предвид разпоредбата на чл.284 от НК, защото фактите и сведенията, които както колегата правилно отбелязва са търговска тайна, могат да се покриват с понятието служебна тайна по цитирания член. Практиката го е дефинирала ясно. Та идеята ми е да се внимава, че ако се разгласят такива данни може да се отиде на едно не много приятно място (#)
Бравус
 


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron