начало

ВКС решава може ли да бъдат атакувани безсрочно договорите, сключени от незапретени психичноболни ВКС решава може ли да бъдат атакувани безсрочно договорите, сключени от незапретени психичноболни

Акционерно дружество

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Акционерно дружество

Мнениеот Валери Петров » 27 Окт 2001, 19:27

Във връзка с последните изменения в ТЗ,по колко начина може да се образува акционерно дружество?
Валери Петров
 

RE: Акционерно дружество

Мнениеот Иван Стойков » 29 Окт 2001, 12:28

АД може да се учреди само по т.нар. симултанна система, на Учредително събрание. Отпадна възможността АД да се учредява с подписка.
Иван Стойков
 

RE: RE: Акционерно дружество

Мнениеот Свилен » 29 Окт 2001, 17:10

Е, айде сега! Виж чл.176, ал.1 ТЗ.
Свилен
 

RE: RE: RE: Акционерно дружество

Мнениеот Иван Стойков » 29 Окт 2001, 17:39

Въпросната разпоредба е пример за недоглеждане от страна на законодателя, който не е отчел направените от самия него изменения в режима за учредяване на АД. Разпоредбите, уреждащи сукцесивното учредяване, са отменени (Свилене, обърни внимание на чл.чл.170-173 ТЗ- отменени са). Поддържам тезата си.
Иван Стойков
 

RE: RE: RE: RE: Акционерно дружество

Мнениеот Георги » 30 Окт 2001, 15:42

И двамата сте прави, с известно уточнение. Действително учредяване чрез подписка по смисъла на Закона за публичното предлагане на ценни книжа няма по ТЗ. Ако е изпълнен фактическия състав по ЗППЦК ( >50 лица и т.н.) - минаваш по този ред. Ако не - по ТЗ. Особеното след промяната на ТЗ е, че можеш да набереш капитала на новоучредяващото се дружество преди учредителното събрание или на самото учредително събрание. Основание за такъв извод дава чл.169. Когато капиталът се набира на самото събрание говорим за симултантна система в класическия й вид, а когато се набира преди това е някаква разновидност на набиране чрез подписка с < 50 учредители.
Георги
 

RE: RE: RE: Акционерно дружество

Мнениеот адвокат » 04 Ное 2001, 20:18

Вярно, но Народното Събрание просто не си е свршило р5аботота като хората оставяйки този текст. Все пак не подавайте Заявление за регистрация на АД, учредено чрез подписка :)
адвокат
 

RE: RE: RE: RE: Акционерно дружество

Мнениеот адвокат, но не съвсем » 10 Ное 2001, 07:56

Защо? Подавайте си заявления за учредяване чрез подписка, но по реда на ЗППЦК. Ако има някакава причина да искате дружеството Ви да бъде публкчно, разбира се.
адвокат, но не съвсем
 

RE: RE: RE: RE: RE: Акционерно дружество

Мнениеот адвокат, но съвсем » 12 Ное 2001, 20:58

Може, ама трябва да са ненормални да се захванат с такова нещо :)
адвокат, но съвсем
 


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron