начало

ВКС решава може ли да бъдат атакувани безсрочно договорите, сключени от незапретени психичноболни ВКС решава може ли да бъдат атакувани безсрочно договорите, сключени от незапретени психичноболни

Акционерен капитал и апортни вноски

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Акционерен капитал и апортни вноски

Мнениеот Lyubo » 01 Сеп 2001, 01:02

КАЗУС: Едно търговско дружество - "ТД1 ЕАД", е със 100 % общинска собственост (т.е. право да увеличава и намалява капитала му има Столичен Общински съвет - СОС). ТД1 уяаства в смесено дружество с някое си "ТД2 АД". Със свое решение СОС апортира в капитала на ТД1, с непарична вноска, един магазин, при което увеличава капитала на ТД1 със съответен брой акции. Впослесдтвие ТД1 прехвърля магазина, с нотариален акт, на ТД2. ВЪПРОСЪТ ми: Необхомо ли е, преди прехвърлянето на магазина от ТД1 на ТД2, СОС с отделно свое решение да го извади обратно от капитала на ТД1, респективно да го намали със съответния брой акции ? Ако не е необходимо, не се ли оказва съответстващият на магазина акционерен капитал дублиран в капитала на двете дружества ? По силата на кои закони/нормативни актове се решава този случай ? Предварително благодаря
Lyubo
 

RE: Акционерен капитал и апортни вноски

Мнениеот shyguy » 04 Сеп 2001, 20:08

Здравейте, според мене щом е 100% общинска собственост, това означава, че е ЕАД, а не АД. Разпореждането с вещи, собственост на ЕАД става само с търг/конкурс, което означава, че веднъж апортиран магазина в ТД1 той не може просто да се прехвърли на ТД2. Ако общината извади магазина от капитала на ТД1 естествено трябва да намали капитала му, освен ако не бъде внесено имущество на същата стойност в ТД1. Тогава тя може да го апортира в ТД2 ако е или стане и там акционер. Тези въпроси се уреждат в ПРУПСДП, който се прилага съответно и за общинските предприятия.
shyguy
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 13 Яну 2004, 18:21

RE: Акционерен капитал и апортни вноски

Мнениеот илиев » 11 Окт 2001, 21:39

Има некоректност в това как сте поставили казуса. Необходимо условие е да се знае и устава. Така като сте го поставили,разпореждането с недвижими имоти е от компететността на Общото събрание/едноличният собственик/.Има обаче някои възможности,които са свързани със счетоводното отчитане на актива/пасива, които позволяват това да се заобиколи,но това става при точно спазени хипотези. Тъй като сам цитирате СОС, там има такава практика,и сигурно Вие се опитвате да изчистите случай,в който някой е нагазил "лука".Необходима Ви е компетентна помощ,която няма как да получите публично.Сам се досещате защо?
илиев
 


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron