начало

ВКС решава може ли да бъдат атакувани безсрочно договорите, сключени от незапретени психичноболни ВКС решава може ли да бъдат атакувани безсрочно договорите, сключени от незапретени психичноболни

Въпрос за използването на лизинга в приватизацията

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Въпрос за използването на лизинга в приватизацията

Мнениеот Iliyana Dusheva » 02 Юли 2001, 03:29

Формата на приватизация чрез лизинг е била актуална 1995-97 година. Интересува ме, в момента съществува ли тази форма? Има ли и други форми, в които приложението на лизинга е възможно?
Ще бъда изключително благодарна някой да ми отговори.
Iliyana Dusheva
 

RE: Въпрос за използването на лизинга в приватизацията

Мнениеот Милка Иванова » 11 Юли 2001, 16:05

Според чл. 34 на действащия Закон за преобразуване и приватизация на държавните и общински предприятия една от особените форми на приватизация е отдаване под наем за срок до 25 години с уговорка за изкупуване. Нормата не е отменена, следователно тази форма все още може да бъде използвана. Съществуват два вида лизинг- оперативен и финансов. Член 342 на Търговския закон определя, че с договора за оперативен лизинг лизингодателят се задължава да предостави за ползване вещ срещу възнаграждение. При финансовия лизинг лизингодателят се задължава да придобие вещ от трето лице при условия определени от лизингиполучателя, и да му я предостави за ползване срещу възнаграждение. И при двата вида лизинг собствеността върху вещта е на лизингодателя, но има възможност лизингополучателя да придобие вещта по време на договора или след изтичане на срока му. Приложното поле на лизинга се свързва главно с използването на дъготрайни материални активи- автомобили, самолети, дори търговски предприятия. Този договор е удобен в случаите, когато определен актив е на твърде голяма стойност, за да може компанията да си го позволи или когато закупуването му не рентабилно.
Милка Иванова
 


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron