начало

Антикорупционната комисия отчете отнето имущество за над 8 млн. лева Антикорупционната комисия отчете отнето имущество за над 8 млн. лева

Ликвидация и Покана до кредиторите

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Re: Ликвидация и Покана до кредиторите

Мнениеот prnedev » 26 Сеп 2009, 19:01

По спомени, наистина беше готина разработката ;-) Ама пусто от две години не съм отварял Апис ;-) Знам ли какво са добавяли ;-)

То ще си дойде този бизнес и у нас - професионалните ликвидатори :D . Без майтап, в момента в Естония е една от популярните услуги.
prnedev
Активен потребител
 
Мнения: 1956
Регистриран на: 29 Ное 2005, 23:12
Местоположение: София/Велико Търново

Re: Ликвидация и Покана до кредиторите

Мнениеот zzzzz » 28 Сеп 2009, 11:40

Ок, аз сега ще впиша обявената процедура по ликвидация в ТР, без началния баланс. При всички случаи скоро ще трябва да се обяви ГФО, т.к. фирмите са от скоро пререгистрирани. Може едновременно с това да се обяви и началния баланс. Въпросът ми е- ако нещо е пропуснато има ли някакъв срок или възможност да се провери това, за да се отстранят в срока за ликвидация нередностите. Иначе съществува вероятност аз да чакам да минат 6-те месеца, без да знам дали липсва нещо, след 6 месеца да отида да заличавам ликвидираните дружества и да се окаже, че от там насетне ще ми тече нов срок.
zzzzz
Потребител
 
Мнения: 465
Регистриран на: 23 Авг 2006, 18:20
Местоположение: Burgas

Re: Ликвидация и Покана до кредиторите

Мнениеот zzzzz » 29 Сеп 2009, 23:02

Въпросът ми е- ако нещо е пропуснато има ли някакъв срок или възможност да се провери това, за да се отстранят в срока за ликвидация нередностите. Иначе съществува вероятност аз да чакам да минат 6-те месеца, без да знам дали липсва нещо, след 6 месеца да отида да заличавам ликвидираните дружества и да се окаже, че от там насетне ще ми тече нов срок.
В алучай че НАП има да си събират вземания аз как ще рарзбера, как ще им ги платя?
zzzzz
Потребител
 
Мнения: 465
Регистриран на: 23 Авг 2006, 18:20
Местоположение: Burgas


Re: Ликвидация и Покана до кредиторите

Мнениеот max_magi » 30 Сеп 2009, 10:05

Здравейте колеги,
точно това исках да ви попитам някой имал ли е случай да обяви дружество в ликвидация, да обяви и поканата в ТР и след 2 седмици по партидат на дружеството да види акт на съда, с който се спира рег. производство, тъй като са открити задължения към НАП. Оказа се че същите са погасени по давност за което има протокол от органа по приходите, успях да го вкарам и този док. по партидата на дружеството в ТР и след него няма нищо, въпроса ми е след като сам отстранила тази пречкамога ли да премина към заличаване 6 мес. срок от поканата изтече, тоест считали се той за изтекъл таак акакто би било ако нямаше задължения, или с този акт на съда който пос. спиране, тр. да изчакам още толкова време, колкото е бил спян докато се отстрани, тоес като погасителната давност и правилата за спиране и прекратяване, или все пак 6 мес. срок по ТЗ има друга същност и не би тр. да се прилагат тези правила?, Моля за коментари :)
max_magi
Младши потребител
 
Мнения: 37
Регистриран на: 01 Окт 2006, 16:27

Re: Ликвидация и Покана до кредиторите

Мнениеот zzzzz » 30 Сеп 2009, 19:51

Оказа се, че таксата е 50лв с Б6 и 50 лв. с Г1 ( за обявяване покана до кредиторите). Общо стават 100 лева, а не само 50 лв.
По отношение на срока на ликвидация и възникнали задължения към НАП- вероятно срокът не се удължава с времето с което е бил прекъснат. Логиката е че дружеството само си определя срока за ликвидация, а разпределянето на имуществото и заличаването е в 6-месечен срок. Така ми казаха и в ТР- срокът тече именно от датата на обявяване на поканата, а не от някакви други обстоятелства. Вероятно задълженията към НАП могат да се изплатят до края на срока на ликвидацията. Следва разпределяне на имуществото, баланс, ГФО и заличаване. Правилно ли разсъждавам?
zzzzz
Потребител
 
Мнения: 465
Регистриран на: 23 Авг 2006, 18:20
Местоположение: Burgas

Re: Ликвидация и Покана до кредиторите

Мнениеот sisita » 30 Дек 2009, 12:52

Колеги и аз съм се натоварила с 2 ликвидации за пръв път и имам едно въпросче-може ли да подам едновременно Б6 за прекратяване и ликвидация заедно с Г1 за обявяване на поканата до кредиторите.Или е необходимо първо дружеството да бъде прекратено и да започне процедурата по ликвидация и като е вписано това обстоятелство в ТР тогава да подавам Г1?
Благодаря на всички,които ще се отзоват :wink:
sisita
Младши потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 26 Мар 2009, 20:24

Re: Ликвидация и Покана до кредиторите

Мнениеот DEKAH » 30 Дек 2009, 19:27

sisita написа:Колеги и аз съм се натоварила с 2 ликвидации за пръв път и имам едно въпросче-може ли да подам едновременно Б6 за прекратяване и ликвидация заедно с Г1 за обявяване на поканата до кредиторите.Или е необходимо първо дружеството да бъде прекратено и да започне процедурата по ликвидация и като е вписано това обстоятелство в ТР тогава да подавам Г1?
Благодаря на всички,които ще се отзоват :wink:


Аз не виждам пречка. Ако Г1 е следващо заявление с отделен вх. номер.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител
 
Мнения: 2284
Регистриран на: 11 Окт 2001, 15:00
Местоположение: Бургас

Re: Ликвидация и Покана до кредиторите

Мнениеот uvella » 04 Яну 2010, 11:24

Ако "едновременно" означава - с едно отиване до ТР - може, стига да се спази поредността на подаването на документите - първо В6 и след него - Г1. Стига към всяко от тях да са приложени всичките документи и съответно - таксите.
"Говори кратко, искай малко, тръгни си бързо"
Петър І
uvella
Потребител
 
Мнения: 206
Регистриран на: 08 Ное 2006, 13:31

Re: Ликвидация и Покана до кредиторите

Мнениеот martenson » 02 Окт 2012, 09:51

Включвам се в темата, защото е сходна с проблема, който имам. Ще съм много благодарен ако някой се отзове на питането ми.

Две дружества са в открито и неприключило производство по ликвидация, като едното е в това положение от 2000 г., а другото от 2004 г. Не ми е ясно как мога да разбера дали е отправяна покана до кредиторите по чл. 267 ТЗ, защото преди влизане в сила на ЗТР поканата се обнародваше в ДВ и не излиза като информация в ТР. Да се преглеждат всички броеве на ДВ за период от няколко години е непосилно. И също така - в случай, че такава покана е отправена и съответно не е спазен 6 месечния срок за предявяване, какво се случва с вземането? Може ли да бъде предявено и сега? Благодаря предварително.
martenson
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 16 Юли 2009, 10:09

Re: Ликвидация и Покана до кредиторите

Мнениеот pitasht » 22 Окт 2015, 15:50

Как смятате нужно ли е при ликвидация да заверявам нотариално подписа на управител, който ще е ликвидатор след като вече имам такъв спесимен при регистрация на дружеството?
pitasht
Активен потребител
 
Мнения: 1280
Регистриран на: 19 Май 2006, 09:18

Предишна

Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron