начало

ВСС се събира заради проблеми в работата на съдилищата в извънредно положение ВСС се събира заради проблеми в работата на съдилищата в извънредно положение

чл.15 ТЗ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


чл.15 ТЗ

Мнениеот колега » 23 Дек 2003, 12:27

Колеги, бихте ли ми отговорили на следните въпроси:
1. При прехвърляне на предприятие по чл.15 ТЗ прехвърлят ли се върху новия собственик лицензиите, издадени на стария собственик за извършване на дейността на прехвърляното предприятие/ в конкретния казус става въпрос за ЕТ, който има хранителен магазин/?
2.Какви облекчения ползва ЕТ-пенсионер?
Благодаря предварително.
Пожелавам на всички весели празници!
колега
 

Re: чл.15 ТЗ

Мнениеот bgjurist » 23 Дек 2003, 12:39

Не, не се прехвърлят - по първия въпрос.
По втория въпрос, отговорът е малко по-дълъг. Пенсионерът плаща по-малки размери на някои данъци, не е длъжен да си плаща за пенсионно осигуряване и др.подобни.
bgjurist
Потребител
 
Мнения: 966
Регистриран на: 11 Сеп 2002, 14:11

Re: чл.15 ТЗ

Мнениеот Иван » 23 Дек 2003, 13:09

Благодаря за включването. Защо все пак не се прехвърлят? Аз доста се рових, наслуки-в съдебна практика, в разни статии и т.н. Въпроса е спорен, но съдебна практика не намерих всъщност. Търговското предприятие е съвкупност от права, задължения и фактически отношения. В правата влизат и лицензиите. Лицензиите за дейността "търговия с хранителни стоки на дребно"/магазин за хранителни стоки/, и другите разрешения-от ХЕИ, по строителен надзор, не са според мен някакви лични права само на този търговец. Когато се прехвърля това предприятие, във връзка с дейността на което са издадени всички лицензии и разрешителни, би следвало те също да преминат, като част от предприятието, върху новия собственик-търговец.
Какво мислите колега bgjurist? Моля Ви, ако имате съдебна практика, да ми я посочите. Благодаря предварително.
Иван
 

Re: чл.15 ТЗ

Мнениеот bgjurist » 23 Дек 2003, 17:24

Ами, мисля, че не е много удобно да не се прехвърля. Но това е свързано със смяната на титуляра - нали най-напред следва промяна в регистъра, а след това - в данъчното, в НОИ и в други административни органи. Съдът не може да впише прехвърляне на лицензии, тъй като не е в компетентността му.
bgjurist
Потребител
 
Мнения: 966
Регистриран на: 11 Сеп 2002, 14:11

Re: чл.15 ТЗ

Мнениеот bgjurist » 23 Дек 2003, 17:26

И, колега, щях да забравя - всичко е направено, за да се вземат пари от гражданите. Я се опитайте да заличите някоя фирма, или нещо по-обикновено - да бракувате автомобил, например, и вижте за какви суми става въпрос.
bgjurist
Потребител
 
Мнения: 966
Регистриран на: 11 Сеп 2002, 14:11

Re: чл.15 ТЗ

Мнениеот Alf » 23 Дек 2003, 18:42

Колега ще бъде много хубаво ако тези лицензии се прехвърлят, но уви не така.На документите от ХЕИ, ДВСК, търговски регистрации и т.н. фигурира името на управителя на фирмата, а колегата е много прав, че всичко това е направено за събиране на такси.
Alf
 

Re: чл.15 ТЗ

Мнениеот Деляна » 24 Дек 2003, 22:46

Издадените лицензии на името на стария собственик не се прехвърлят на новия.
Например, издаден лицен за търговия с тютюневи изделия не ползва новия собственик на ЕТ или пък издаден лиценз за аптека не може да ползва новия собственик и следва да бъде издаден нов такъв на името на новия.
Що се отнася до данъчните облекчения на инвалид, който е регистриран като ЕТ - в случай, че е пенсиониран не заплаща ДОО, като има и облекчения по ДОДФЛ.
Деляна
 

Re: чл.15 ТЗ

Мнениеот Дядо Коледа » 26 Дек 2003, 13:00

Всички сте убедени, че лицензиите не се прехвърлят.
А какво става, ако собственика на лицензията и на заведението за което е издадена, отдаде под наем на друг търговец заведението/предприятието/ си? Тогава наемателят ще трябва ли да си вади нова лицензия, или ще може да ползва вече издадената? Например за заведение-за продажба на алкохол, цигари, разрешителни от ХЕИ, от органите по строителен надзор/ДНСК/?
Дядо Коледа
 

Re: чл.15 ТЗ

Мнениеот пенсионер » 26 Дек 2003, 14:30

Аз съм пенсионер. Ако направя ЕТ, ще трябва ли да внасям осигурителни вноски, и ако да-в какъв размер? А ще мога ли като ЕТ да осигурявам безработни членове на семейството си, които не ползват обезщетение за безработица?
пенсионер
 

Re: чл.15 ТЗ

Мнениеот ДИ » 29 Дек 2003, 20:06

Дядо Коледа, точно такъв случай съм имала. Магазин за търговия на дребно със спирти напитки и тютюневи изделия се предаема от един ЕТ на друг. За мен също не бе логично да се вадят нови разрешителни, но от ДП"Възраждане" ми заявиха друго - наемното правоотношение не е свързано с регистрацията на търговски обект.
ДИ
 

Re: чл.15 ТЗ

Мнениеот Иван » 30 Дек 2003, 10:10

Недоразвита страна сме, и това е. Няма свободна стопанска инициатива и либерална икономика, а само: плащай, плащай, плащай/данъци и такси и глоби/.
Вчера говорих с един уважаван нотариус с дълга практика като такъв и преди това като адвокат. Той е категоричен, че при продажба на предприятие върху новия собственик преминават и лицензиите и разрешителните. В противен случай би се обезсмислила цялата идея за продажбата на предприятието като съвкупност от права, задължения, и забележете-ФАКТИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ. Законодателят е включил и онези отношения, които не могат да бъдат определени като правни. Т.е. смисъла, целта на този правен механизъм е зад предприятието като собственик да застане друг търговец. Защото и по аргумент на по-силното основание, след като преминават и фактическите отношения, следва да преминат и ВСИЧКИ ПРАВООТНОШЕНИЯ! С какво ще се различава лицензията, издадена на стария собственик от тази, издадена на новия? Особено ако тя не е свързана с допълнителни и особени изисквания като търговска практика в дадена сфера?
Относно пренаемането. Всеки /би трябвало да/ знае този основен правен пранцип: който може по-голямото, може и по-малкото. Знаете ли, че има константна данъчна практика във формата включително на инструкции, че при продажба на предприятие данъчния номер, под който е регистриран ЕТ-собственик на продаваното предприятие, не се променя? Ерго, на още по-силно основание не следва да се променя данъчния номер при пренаемане. Значи, все пак от гледна точка на данъчните, обекта е важен, не собственика, доколкото всъщност според тях обекта е носител на данъчния номер. Разбира се аз не съм съгласен с тази практика, защото данъчния номер е номер, който се дава на правния субект-търговец, който извършва данъчна регистрация като такъв съгласно НДР.
Както писах по-горе, недоразвита страна сме. И във всеки град да се открие юридически факултет, колко време ще трябва да мине, за да се прилага закона според закона, а не според мнението на хора, които не знаят що е юридически факт?
Очаквам по-активно вкючване по темата! Благодаря Ви!
Честита Коледа на всички! Пожелавам весело изживяване на новогодишната нощ, успешно посрещане на новата година, и нека тя бъде ползотворна за всички!
Иван
 

Re: чл.15 ТЗ

Мнениеот Орлин » 08 Яну 2004, 00:32

Когато се извърши продажба по чл. 15 преминават и ”разрешителните”, тъй като са част от предприятието. Няма да преминат единствено тези ”разрешителни” които са издадени заради особени качества на физическото лице - например свързаните с медицинско образование. Докато например, когато се прехвърля предприятието на ООД което има лиценз за частна лесовъдска практика следва да се счита че е прехвърлен и този лиценз, защото той се издава само ако ООД има на трудов договор лице, което има такъв лиценз, а този трудов договор безсъмнено преминава и в/у купувача.
Считам че изключения от горното правило следва да бъдат въвеждани с изрични разпоредби - например - ако се прехвърли предприятие на лице регистрирано по ЗДДС на такова което не е регистрирано то последното следва да се регистрира по ЗДДС. Това е въведено в ЗДДС и според мен е отклонение от общото правило.
Орлин
 


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron