начало

Адвокатът Никола Минчев от ПП е председателят на 47-ото Народно събрание Адвокатът Никола Минчев от ПП е председателят на 47-ото Народно събрание

Участие като пасивен съдружник - евентуални рискове

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Участие като пасивен съдружник - евентуални рискове

Мнениеот petargerov » 20 Окт 2021, 09:18

Уважаеми съфорумници,

Ще бъда благодарен за вашите насоки и помощ по следния казус:

Имам идея за нов бизнес и неговото развитие, но за съжаление имам доста други ангажименти и не мога активно да управлявам и този бизнес. Свързах се с човек от съответния бранш, който има интерес да развие бизнеса, като аз ще помогна идеино и с презентациите за кандидастване за финансиране.

Предварителната уговорка е да се учреди ООД, като активния участник ще вземе 80% собственост от фирмата, а аз 20% като възнаграждение за концепцията. Тъй като активния участник ще управлява цялостно дейснотта на фирмата чрез назначен от него управител, а аз ще имам по-скоро пасивно участие преглеждайки месечно финансови справки и давайки насоки, искам да разбера какви рискове крие участието ми като пасивен съдружник. Възможно ли е да попадна в ситуация, в която ще отговарям с личното си имущество за задълженията на фирмата, а не до размера на дела си? Също така, при евентуален успех на начинанието и натрупана печалба във времето, как мога евентуално да продам/защитя дела си или да взема дивиденд?

Сърдечно благодаря за вниманието.

Поздрави,

Петър Геров
petargerov
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 20 Окт 2021, 08:57

Re: Участие като пасивен съдружник - евентуални рискове

Мнениеот ykovachev » 20 Окт 2021, 10:23

Ами зависи как ще си структурирате дружествения договор. Ако нямате блокираща квота с Вашите 20 % по интересуващите Ви въпроси, включително по отношение на дивидента, няма и да имате практически никакво влияние върху вземането на решения от ОС, да не говорим за дейността на управителя. В такъв случай не се сещам на кого да продадете дела си, освен на другия съдружник с 80-те процента. А ако речете да напускате и искате съответната стойност поради напускането, там нещата опират до баланс и как ще се състави този баланс също се влияе от много фактори.
Изобщо темата не е много за форум, затова давам най-общи насоки, без претенции за изчерпателност. И накрая: ако ще правите такова съдружие, първо премислете добре дали можете да "дружите" с другия съдружник и второ - наемете си адвокат, който се занимава с търговско право, защото ще има много детайли за обсъждане.
Успех!
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител
 
Мнения: 2010
Регистриран на: 27 Сеп 2005, 12:27

Re: Участие като пасивен съдружник - евентуални рискове

Мнениеот guest1 » 20 Окт 2021, 11:31

Уажаеми petargerov - казвате
petargerov написа:... активния участник ще вземе 80% собственост от фирмата, а аз 20% като възнаграждение за концепцията.

Преди да вземе - всеки съсобственик трябва да даде своя дял, в капитала на фирмата.
В каква форма - парична вноска, материални и нематериални активи - това вече са подробности.
Написаното не съставлява правен съвет, а изразява единствено лична позиция и мнение по разглежданите въпроси.

- Какъв е проблема с вицовете за адвокати?
- Адвокатите не ги намират за смешни, а останалите хора не мислят че са вицове.
guest1
Потребител
 
Мнения: 498
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron