начало

Шефът на СГС даде писмени обяснения за това говорил ли е с член на ВСС за поста Шефът на СГС даде писмени обяснения за това говорил ли е с член на ВСС за поста

Дело за несъстоятелност - протакане до безкрай?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Дело за несъстоятелност - протакане до безкрай?

Мнениеот timsof » 09 Фев 2016, 15:03

Обръщам се с молба за съвет. Срещу фирмата, в която работя в СГС са заведени няколко дела за несъстоятелност. Много от тях са обединени в едно дело. Първата молба е подадена през септември 2015г, като до първото заседание този месец са се присъединили още кредитори.

На първото заседание делото е отложено за м.май, поради това, че вещото лице не е готово с експертизата.
На служителите не се плащат заплати, тотална неплатежоспособност. Аз останах досега, с надежда, че ако се обяви процедура по несъстоятелност, ще мога да си потърся последните 6 заплати от фонда за гарантирани вземания. Сега тази надежда се изпари.

Въпросът ми е - възможно ли е делото да се реши на втората определена дата, има ли някакви срокове за тези дела. Или могат да се проточат до безкрай. Фирмата продаде всичко, каквото имаше като активи, това не вреди ли на кредиторите? Какви са тези закони? Може ли да се обжалва това отлагане на делото? Какво мога да направя, моля за съвет!
timsof
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 04 Фев 2016, 14:59

Re: Дело за несъстоятелност - протакане до безкрай?

Мнениеот bobi9 » 09 Фев 2016, 16:06

Това, което можете да направите е да се свържете с адвокат, който да ви представлява.Материята е сложна,така че потърсете някой който не е завършил бургаския свободен.
Да, търговеца може да бъде обявен в несъстоятелност още след изслушване на експертизата, с вписване на решението, ще можете да си потърсите заплатите.
Иначе, да действията на несъстоятелния вредят на кредиторите, но вашето вземане ще го изплати НОЙ.
Щом съда е преценил,че не е необходимо служебно да назначи синдик и да наложи обезпечителни мерки, както и щом никой от кредиторите не го е поискал, явно няма притеснения за масата на несъстоятелността. Ако все пак разпродаде всичко, има средства за защита. Определени действия и сделки извършени в тоя период подлежат на отмяна, така че най-вероятно каквото е продал, ще се върне обратно в масата на несъстоятелността.
bobi9
Потребител
 
Мнения: 300
Регистриран на: 21 Фев 2014, 17:46

Re: Дело за несъстоятелност - протакане до безкрай?

Мнениеот timsof » 09 Фев 2016, 16:24

bobi9 безкрайно благодаря за бързия отговор! Щом обявяването може да се случи след представяне на експертизата, трябва да остана във фирмата поне до края на месеца, за да се включа в 3-те месеца преди обявяването (ако се случи през май месец), изисквани от НОИ. Да се надяваме, че този път вещото лице няма да има пропуски.
За адвокат - определено ще ми е необходим, ако варианта с НОИ отпадне!
timsof
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 04 Фев 2016, 14:59

Re: Дело за несъстоятелност - протакане до безкрай?

Мнениеот ivanov_p » 09 Фев 2016, 21:52

Има дела за несъстоятелност които карат по 10-12 години, това е цвете. Отделен е въпросът, че редът за удовлетворяване дава прекомерни права на особените залози, ипотеките, НАП и работниците.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3143
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Дело за несъстоятелност - протакане до безкрай?

Мнениеот timsof » 11 Фев 2016, 09:57

Всъщност не се знае дали и това няма да отнесе с години ... :|
Ако все пак се стигне до маса на несъстоятелността, ivanov_p имате превдид, че работникът е на 4-то място по удовлетворяване, така ли?
До сега има много заведени дела от мои колеги, осъдили фирмата, но доколкото чувам, никой не е успял да си получи дължимото. Има ли въобще някакъв шанс? Абсолютно всички сметки са запорирани и през тях реално нищо не минава. Плащанията, ако има някакви приходи, се извършват от други сметки.
timsof
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 04 Фев 2016, 14:59

Re: Дело за несъстоятелност - протакане до безкрай?

Мнениеот ivanov_p » 11 Фев 2016, 11:11

Ако говорим за Енемона, делото ще продължи поне 5-6 години, а при карфурите и повече. На вас не ви трябва делото да свърши, защото разпределение може да има и след година-две.
Всички привилегии в едно производство по несъстоятелност трябва да са оспорими по ред, иначе се обезсмисля самото производство и става не съдебно такова, а разбойническо, което организирано краде от почтените цесионери. Не може държавата да е с привилегии за данъци, които не е събрала 5-10 години. Не може банка, ипотекирала имоти с ясното съзнание, че фирмата е в пропастта и няма как парите да се върнат, да е с привилегия и то при положение, че 20-30% от кредита се губи, защото в България подкупите не се отчитат счетоводно. За особените залогаджии винаги съм казвал, че със самата им поява в залата на съда трябва да се арестуват и отвеждат в най-близкия затвор.
Същата работа и с работниците. Едно дружество, като види като започне да закъсва, вдига заплатите или на всички, или на ръководния кадър и става така, че виновните за затъването стават основни кредитори на несъстоятелния.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3143
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Дело за несъстоятелност - протакане до безкрай?

Мнениеот justicelaw » 07 Юни 2018, 10:56

До bobi9 Колега, аз съм завършил Бургаски свободен и смея да твърдя, че добре се справям с материята.
Нещо повече, смея да твърдя, че няма значение къде си завършил, а колко си чел и каква практика си имал.
На конкурсите за магистрати, доста от колегите от другите университети, включително от СУ станаха за смях, да аз не успях да се класирам също, но за представител на БСУ и във връзка с рекламата, която ни правите 5.50 на писмен и 5.70 на устен мисля, че е задоволително.
Та мисълта ми е не слагайте етикети на колегите, всеки си има практика, а резултатите говорят сами по себе си.
Както съм казвал, ще кажа и пак, за БСУ и за подготовката, говорят само хора, които не са наясно как стоят нещата там, освен това не се различава по нищо с това, което предлага СУ.
P.S. не си мислете, че правото е измислено в София и че само там колегите са вещи. Все пак доказателство за това са 80 процента от магистратите, членовете на ВАдвС и половината юристи.
justicelaw
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 07 Юни 2018, 10:41


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron