начало

Щабът: Носете маски – ще карате вируса по-леко Щабът: Носете маски – ще карате вируса по-леко

дължими здравни осигуровки и евентуална възможност за тяхнот

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


дължими здравни осигуровки и евентуална възможност за тяхнот

Мнениеот nass » 09 Дек 2004, 11:44

Здравейте,

имам дължими здравни осигуровки за периода след дипломиране до регистрация в НОИ и започване на работа, това са 8 месеца, подала съм декларация за разсрочено плащане до края на годината, но научих, че тези дължими осигуровки могат да се опростят, когато предоставя служебна бележка - удостоверение, че в този период единият от родителите ми е бил без прекъсване на осигуряването,на ТПО и аз като член на семейството мога да се възползвам от това. През периода съм била на 26 години, несемейна, и не съм била регистрирана като безработна, ако има отношение към казуса.
Ако това е наистина възможно, моля ви да ми отговорите скоро и да се цитира член или параграф, защото би било хубаво да знаят и други за това, както и какви са документите и конкретните стъпки за опростяването им.
Надявам се на добри новини от Вас и благодаря.
nass
 

Re: дължими здравни осигуровки и евентуална възможност за тя

Мнениеот лунатик » 09 Дек 2004, 12:29

Май няма начин. До 01.01.2003 г. можеше осигурените членове на семействата да осигуряват неосигурените членове на база 5% от 6-те % от тяхната здравна осигуровка. Но все пак вие сте били на 26 г. и едва ли може да се третирате като член на семейството.(вие сте отделно семейство). А ако периодът за който говорите е след 01.01.2003 г. вече сте напрактика самоосигуряващо се лице.
А за опрощаване.... не съм чувал.
лунатик
 

Re: дължими здравни осигуровки и евентуална възможност за тя

Мнениеот nass » 09 Дек 2004, 16:30

Искам да попитам до каква възраст се третирам като част от родното ми семейство и ако не съм си създала след тази граница мое собствено съм само едно най-обикновено самоосигуряващо се лице?
nass
 

Re: дължими здравни осигуровки и евентуална възможност за тя

Мнениеот лунатик » 09 Дек 2004, 17:57

Съгласно чл.2 ЗЛС: "С навършване на 18-годишна възраст лицата стават пълнолетни и напълно способни чрез своите действия да придобиват права и да се задължават". А пък родителите дължат издръжка на децата си докато те учат във висше или полувисше училище - до навършване на 25 год. (чл.82 ал.2 СК).
По време на следване във висше учебно заведение здравните осигуровки се поемат от учебното заведение до момента на завършване на обучението, но не по-късно от навършване на 26 год. (чл.40 ал.2 т.2 ЗЗО).
Та в случая, макар и да живеете със семейството си, сте били част от него до навършване на 25 год. ,ако през това време сте учили във висше учебно заведение.
лунатик
 


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron