начало

Промяна в ЗЗД за намаляване на лихвата за забава е ненужна и ще създаде проблеми Промяна в ЗЗД за намаляване на лихвата за забава е ненужна и ще създаде проблеми

Българско МФЛ, назначено от английска фирма с английски ТД

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Българско МФЛ, назначено от английска фирма с английски ТД

Мнениеот ephemeral » 18 Окт 2021, 18:27

Здравейте,

Имам следният данъчно-осигурителен казус.

Аз съм българско физическо лице, пребиваващо постоянно в България и в трудови правоотношения с английска фирма с виртуален офис, чиито персонал е разпръснат из цяла Европа. Фирмата ми плаща договорената заплата ежемесечно по сметка в българска банка (с автоматично превалутиране от паундове в лева). Спрямо английската юрисдикция съм на tax code "NT", което означава, че работодателят няма задължение да ми плаща данъци и осигуровки в Англия защото не пребивавам там. Имам си ежемесечни payslips и Certificate P60, документиращи изплатената заплата заедно с нулевите внесени данъци и осигуровки в Англия. Имам право на отпуски и ползвам същите условия като един служител в Англия. Говорил съм с английската данъчна администрация (HMRC) и оттам ме увериха, че всичко от тяхна страна е изрядно.

При тези обстоятелства, как може оптимално (с минимум бумащина) да се процедира на българска почва? Възможно ли е този доход просто да се декларира (и евентуално обложи) веднъж в приложение 9 от ГДД, и ако да, проблем ли биха били нулевите внесени данъци и осигуровки в Англия? Осигуровки в България дължа ли въобще, при положение, че съм в трудово правоотношение с чужда фирма под чужда юрисдикция?

Други хора ме съветваха да се регистрирам като самонаето лице на свободна професия, но не смятам, че това въобще съответства на дейността която извършвам. Така работят повечето фриленсъри, но аз реално не съм такъв защото работя на постоянни договорени условия с чужд работодател и той не изисква от мен да го фактурирам.

Благодаря предварително за оказаното съдействие.
ephemeral
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 18 Окт 2021, 17:45

Re: Българско МФЛ, назначено от английска фирма с английски

Мнениеот guest1 » 18 Окт 2021, 20:18

ephemeral написа:Възможно ли е този доход просто да се декларира (и евентуално обложи) веднъж в приложение 9 от ГДД, и ако да, проблем ли биха били нулевите внесени данъци и осигуровки в Англия? Осигуровки в България дължа ли въобще, при положение, че съм в трудово правоотношение с чужда фирма под чужда юрисдикция?

Други хора ме съветваха да се регистрирам като самонаето лице на свободна професия, но не смятам, че това въобще съответства на дейността която извършвам. Така работят повечето фриленсъри, но аз реално не съм такъв защото работя на постоянни договорени условия с чужд работодател и той не изисква от мен да го фактурирам..

Здравейте!
Тези глупости - не ги говорете на друго място! Какво „Приложение 9 - Прилагане на методите за избягване на двойното данъчно облагане“ сънувате? Къде виждате „двойно данъчно облагане“?
Може да се регистрирате като СОЛ - ама регулирана професия ли е?

Повече ми прилича, на „Приложение 2 - Доходи от стопанска дейност като ЕТ“.
Тук акцентира на „като“, защото не сте ЕТ - а само „ФЛ-търговец“!
Ако съвременната наука спре да търси нови източници, а се насочи към преобразуване на някои черти на хората, като простотия, злоба, глупост, арогантност - думите „недостиг на енергия“ ще бъдат забравени!
guest1
Потребител
 
Мнения: 739
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron