Страница 1 от 1

Фактура след получени Наложени по банкова сметка?

МнениеПубликувано на: 12 Юли 2021, 17:38
от ivanov80
Здравейте,
Накратко, новооткрито ЕООД, сключвам споразумение с Еконт за пращане с наложени платежи без касови бележки (те ги издават при доставката), и споразумение за изплащане на наложените по банковата сметка на дружеството. Счетоводителят ми казва, че щом ще получавам по банков път, трябва до 5 дни след получения превод, да напиша фактура на физическото лице-купувач. Така ли правилно да се действа, и какво става с тези фактури, аз си ги пазя и не ги давам на никой ли, доставката е доставена преди да напиша фактурата?

Re: Фактура след получени Наложени по банкова сметка?

МнениеПубликувано на: 13 Юли 2021, 12:01
от dimist
Прав е счетоводителя. Фактура се издава в срок от 5 дни от данъчното събитие. Съответно, във вашият случай данъчното събитие е денят на доставката, в който клиента Ви е получил пратката, и е заплатил на куриера по наложеният платеж/не когато Вие получите сумата по сметката си/. Съответно, тази дата трябва да запишете в графата "дата на данъчното събитие". Фактурата трябва да изпратите на купувача, като можете да сторите това и по мейл. Трябва стриктно да следите оборота си за всеки период от 12 месеца, с оглед на това, че при преминаване границата от 50 000 лева следва задължително да се регистрирате по ЗДДС. Успех !

Re: Фактура след получени Наложени по банкова сметка?

МнениеПубликувано на: 16 Юли 2021, 22:53
от ivanov80
Благодаря за съветите!
Всъщност стигнахме до извода със счетоводителя, че фактурата ще я влагам в пратката с Еконт, с дата - деня в който пращам, а Еконт му чукат касова бележка в деня на доставката от мое име (сключихме такова споразумение), след това те ми превеждат парите по банка.