начало

С отказа си да бъде тестван и за алкохол, и за дрога, шофьорът извършва едно, а не две нарушения С отказа си да бъде тестван и за алкохол, и за дрога, шофьорът извършва едно, а не две нарушения

Фактура след получени Наложени по банкова сметка?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Фактура след получени Наложени по банкова сметка?

Мнениеот ivanov80 » 12 Юли 2021, 17:38

Здравейте,
Накратко, новооткрито ЕООД, сключвам споразумение с Еконт за пращане с наложени платежи без касови бележки (те ги издават при доставката), и споразумение за изплащане на наложените по банковата сметка на дружеството. Счетоводителят ми казва, че щом ще получавам по банков път, трябва до 5 дни след получения превод, да напиша фактура на физическото лице-купувач. Така ли правилно да се действа, и какво става с тези фактури, аз си ги пазя и не ги давам на никой ли, доставката е доставена преди да напиша фактурата?
ivanov80
Младши потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 23 Дек 2020, 00:05

Re: Фактура след получени Наложени по банкова сметка?

Мнениеот dimist » 13 Юли 2021, 12:01

Прав е счетоводителя. Фактура се издава в срок от 5 дни от данъчното събитие. Съответно, във вашият случай данъчното събитие е денят на доставката, в който клиента Ви е получил пратката, и е заплатил на куриера по наложеният платеж/не когато Вие получите сумата по сметката си/. Съответно, тази дата трябва да запишете в графата "дата на данъчното събитие". Фактурата трябва да изпратите на купувача, като можете да сторите това и по мейл. Трябва стриктно да следите оборота си за всеки период от 12 месеца, с оглед на това, че при преминаване границата от 50 000 лева следва задължително да се регистрирате по ЗДДС. Успех !
dimist
Потребител
 
Мнения: 452
Регистриран на: 26 Ное 2007, 14:58

Re: Фактура след получени Наложени по банкова сметка?

Мнениеот ivanov80 » 16 Юли 2021, 22:53

Благодаря за съветите!
Всъщност стигнахме до извода със счетоводителя, че фактурата ще я влагам в пратката с Еконт, с дата - деня в който пращам, а Еконт му чукат касова бележка в деня на доставката от мое име (сключихме такова споразумение), след това те ми превеждат парите по банка.
ivanov80
Младши потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 23 Дек 2020, 00:05


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта


cron