Страница 1 от 1

Откриване на ЕООД от ФЛ със задължения

МнениеПубликувано на: 20 Юни 2021, 02:56
от ivanov80
Здравейте,
Дали някой може да даде категоричен отговор:
Накратко, след ревизия Физическо Лице дължи определена немалка сума, която е започнало да погася (30% накуп), и се е свързало с публичния изпълнител да уточни по колко ще погася оттук нататък.
Публичният изпълнител е запорирал на ФЛ:
"Всички налични и постъпващи суми по банкови сметки, по депозити, вложени вещи в трезори, включително и съдържанието на касетите, както и суми, предоставени за доверително управление, находящи се в БАНКА... (еди-коя си определена банка, в която ФЛ има сметка)"

Въпросът е, ако задълженото ФЛ започне регистрация на ЕООД, със съответната набирателна сметка, в същата банка, ще запорират ли началния капитал в набирателната сметка, и по този начин ще се прецака ли ЕООД-то? Внесените от ФЛ средства водят ли се "суми, предоставени за доверително управление", и въобще има ли шанс това да се случи? Същия публичен изпълнител е казал на лицето в разговор, че могат да му пипат само по ЕГН сметки, но ако е ЕООД нямат право. Но знае ли някой със сигурност какво ще стане при внасяне на средствата...

Re: Откриване на ЕООД от ФЛ със задължения

МнениеПубликувано на: 20 Юни 2021, 11:04
от guest1
Здравейте.
Струва ми се, че смесвате понятията при ЕТ и ООД (еднолично или не).
Физическото лице и юридическото (ООД) са различни субекти, и никое не отговаря за задълженията на другото.

Пп. Не мога, да не се усмихна при въпроса
ivanov80 написа:… ще запорират ли началния капитал в набирателната сметка, и по този начин ще се прецака ли ЕООД-то?

В момента минималния размер на капитала за регистрация на ООД е 2 лева.
ПИ … и двата ли ще запорира накуп или … един по един?

Re: Откриване на ЕООД от ФЛ със задължения

МнениеПубликувано на: 20 Юни 2021, 11:12
от svegrigorov
Ще запорират дружествения дял притежаван от физическото лице в ЕООД-то. На по-късен етап, теоретично, могат да поискат прекратяване на дружеството за изплащане на задълженията.

Re: Откриване на ЕООД от ФЛ със задължения

МнениеПубликувано на: 20 Юни 2021, 13:29
от ivanov80
guest1, сумата ще е в хиляди, и с нея ще се започне дейност. Затова питам.

svegrigorov, а след като аз съм обещал да изплатя задълженията като ФЛ, и съм започнал, освен това ще представя следващия месец план за погасяне в следващите 1-2 години, дали е редно да запорират да речем 4-5 хиляди лева, след като аз имам доста повече да им връщам? Не ми ли спират дейността по този начин, което реално е и незаконно? Имам впредвид, по закон не трябва да ми налагат мерки, които да ми спират дейността и да е невъзможно да изплащам задълженията оттук нататък. Или греша?

Re: Откриване на ЕООД от ФЛ със задължения

МнениеПубликувано на: 20 Юни 2021, 13:58
от guest1
Странна ситуация!
Хем сте казали ...
ivanov80 написа:Публичният изпълнител е запорирал на ФЛ: „Всички налични и постъпващи суми по банкови сметки, по депозити, вложени вещи в трезори, включително и съдържанието на касетите, както и суми, предоставени за доверително управление, находящи се в БАНКА... (еди-коя си определена банка, в която ФЛ има сметка)"

хем - започвате регистрация, при която ...
ivanov80 написа:сумата ще е в хиляди, и с нея ще се започне дейност.

Не е ли по-лесно - „със спестявания от закуски“ („минималния размер на капитала за регистрация“ е малко над цената една баничка) да регистрирате ООД-то, а после ЮЛ - „да си привлече средства за дейността“?

Re: Откриване на ЕООД от ФЛ със задължения

МнениеПубликувано на: 20 Юни 2021, 14:30
от ykovachev
ivanov80 написа:svegrigorov, а след като аз съм обещал да изплатя задълженията като ФЛ, и съм започнал, освен това ще представя следващия месец план за погасяне в следващите 1-2 години, дали е редно да запорират да речем 4-5 хиляди лева, след като аз имам доста повече да им връщам? Не ми ли спират дейността по този начин, което реално е и незаконно? Имам впредвид, по закон не трябва да ми налагат мерки, които да ми спират дейността и да е невъзможно да изплащам задълженията оттук нататък. Или греша?

Отговорът на svegrigorov е точен и Ви дава добри ориентири.
Още малко разяснения по допълнителните питания: няма да Ви запорират "4-5 хиляди", а дяловете в дружеството. Запорът сам по себе си не пречи дружеството да си развива дейност, просто ако речете да прехвърляте дялове някому, ще Ви откажат вписване на прехвърлянето, ама ако нямате такива намерения, това не е кой знае какъв проблем.
Въпросът е да не се стига до споменатото "теоретично" от колегата, защото тогава идеята е дяловете да се осребрят, колкото и пари да стоят зад тях (може да е нула, а може и милиони левове, да не задълбаваме сега в това). Обаче за да се стигне до прекратяването на дружеството, си има процедура, която ще изисква съответният чиновник да си надвие на мързела, щото няма да стане с натракването на някаква бумага със зелен печат отдолу. Едно такова производство също може да не приключи с ликвидация, но може да бъде лост да Ви натиснат да плащате предсрочно, за да не се прекрати дружеството - а именно тогава дейността ще спре (ама на какво основание да се плаща предсрочно, ако изпълнявате погасителния план, не знам).
Няма как да се прецени какъв е рискът от такива гимнастики, зависи твърде много от това, какво правителство ще дойде на власт и какъв ще е ентусиазмът му да отупва брашнения чувал по стахановски. Но запор върху дяловете, за да си гарантират събиране на нещо, ако спрете да плащате, е твърде вероятно да има при каквото и да било правителство. Запорът обаче не касае работата на дружеството, пак да подчертая.
Така че обмислете нещата и преценете какво да правите.

Re: Откриване на ЕООД от ФЛ със задължения

МнениеПубликувано на: 20 Юни 2021, 15:43
от ivan_lawyer
Май се е уредил човека, то от публичния изпълнител зависи, дано да продължи да се развива, теоретично - могат да го зашеметят, като риба на сухо.

Според мен - наистина - ще е сложно точно 4-500 лева да подгонят, ма де да ги знаеш.

Re: Откриване на ЕООД от ФЛ със задължения

МнениеПубликувано на: 20 Юни 2021, 16:34
от ivanov80
Благодаря ви много за отговорите!
Мисля че ми се изясни. Значи, аз си отварям ЕООД, те (евентуално) ми го запорират формално, в смисъл парите и стоката която ще купя с тях, но аз мога да продължа да си действам година-две, докато си погася като ФЛ задълженията, и после ми махат запора на ЕООД-то и си работя нормално.
Но все пак мисля да звънна утре-вдругиден на публ. изпълнител да я питам дали точно така стоят нещата, за да съм сигурен че ще мога да си работя от мое име.

Re: Откриване на ЕООД от ФЛ със задължения

МнениеПубликувано на: 20 Юни 2021, 17:04
от guest1
Благодаря за точното обяснение...
ykovachev написа:... няма да Ви запорират "4-5 хиляди", а дяловете в дружеството. Запорът сам по себе си не пречи дружеството да си развива дейност, просто ако речете да прехвърляте дялове някому, ще Ви откажат вписване на прехвърлянето, ама ако нямате такива намерения, това не е кой знае какъв проблем.
Запорът обаче не касае работата на дружеството, пак да подчертая.
Така че обмислете нещата и преценете какво да правите.

Нещо такова си мислех, но докато го формулирам!

Нещо по-просто.
Дали става дума за запор (на движими вещи и вземания, на сметки, на стоки в оборот) или възбрана върху недвижим имот - това са обезпечителни мерки. Налагат се, за да се гарантира някакво вземане.
При налагане на обезпечителни мерки се лимитира само една част от правото на собственост - праното на разпореждане. Другите две - право на владение и на ползване - не се засягат.

Пример - ако имате възбрана върху жилището - това не означава, че трябва да останете „на пътя“!

Re: Откриване на ЕООД от ФЛ със задължения

МнениеПубликувано на: 21 Юни 2021, 10:48
от ykovachev
ivanov80 написа:Мисля че ми се изясни. Значи, аз си отварям ЕООД, те (евентуално) ми го запорират формално, в смисъл парите и стоката която ще купя с тях, но аз мога да продължа да си действам година-две, докато си погася като ФЛ задълженията, и после ми махат запора на ЕООД-то и си работя нормално.
Но все пак мисля да звънна утре-вдругиден на публ. изпълнител да я питам дали точно така стоят нещата, за да съм сигурен че ще мога да си работя от мое име.

Не Ви се е доизяснило съвсем.
Запорират Ви дяловете - те са Ваши. За другото вижте по-горе в предходния ми отговор по тая процедура.
Парите и стоката са си на ЕООД-то (т.е. не сте техен собственик) и додето то не е длъжник, нищо не следва да му запорират. И ЕООД-то си работи, ако не пристъпят към прекратяване на дружеството, което ще рече влизане в ликвидация. Ако има запор върху парите и стоката, те стават непрехвърляеми, казано простичко, а така дружеството наистина не би могло да работи. Но пак подчертавам - дружеството си има отделно имущество, а Вие си имате (евентуално) запор върху Вашите дялове.

Re: Откриване на ЕООД от ФЛ със задължения

МнениеПубликувано на: 22 Юни 2021, 17:45
от ivanov80
Благодаря много!
Да, явно не съм запознат с нещата, не съм имал фирма никога.
Според вас, въобще да говоря ли със съдебната изпълнителка, или да си действам с фирмата, да я отварям и т. н.? При положение че тя самата ми каза преди месец като се видяхме, че само по ЕГН могат да ми запорират, и ако отворя ЕООД мога да си действам?