начало

Бивш окръжен прокурор иска 130 000 лв. обезщетение от ВСС, съдът му даде 5000 лв. Бивш окръжен прокурор иска 130 000 лв. обезщетение от ВСС, съдът му даде 5000 лв.

Главен счетоводител и дипломиран експерт счетооодител

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Главен счетоводител и дипломиран експерт счетооодител

Мнениеот berto » 15 Юни 2021, 17:23

Здравейте, колеги! От любопитство пускам тази тема, защото е важно да се знае, първо, а второ, защото аз не мога да разбера следния въпрос: има ли разлика между "главен счетоводител" и "дипломиран експерт счетоводител", трябва ли главният счетоводител да е дипломиран експерт счетоводител? Питам, въпреки написаното в ЗСчет и ЗНФО, защото в първия пише, че има едни изисквания, а във втория пише, че се държи изпит пред Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС).

Предварително благодаря за отговорите!
berto
Потребител
 
Мнения: 182
Регистриран на: 01 Сеп 2020, 17:32

Re: Главен счетоводител и дипломиран експерт счетооодител

Мнениеот nickolay_s » 16 Юни 2021, 22:25

Експерт-счетоводител се става след придобиване на необходимия стаж и успешно взети изпити по Счетоводство, Търговско право, Данъчно и осигурително право, Независим финансов одит, различни от тези в университета. То може и да си си оперативен счетоводител, може и главен, но никъде не се задължава първият или вторият да бъде одитор. Ако беше така нямаше да има толкова главни счетоводители, които да не са експерти.
Последна промяна nickolay_s на 17 Юни 2021, 08:38, променена общо 2 пъти
nickolay_s
Младши потребител
 
Мнения: 56
Регистриран на: 17 Юли 2020, 14:59

Re: Главен счетоводител и дипломиран експерт счетооодител

Мнениеот guest1 » 16 Юни 2021, 23:12

По -просто казано - „експерт-счетоводител“ е степен, а „главен счетоводител“ - длъжност.

Много ме кефи - „Президент на ... ЕТ Бай Иван“ или „Главен (единствен) счетоводител“!
Ако съвременната наука спре да търси нови източници, а се насочи към преобразуване на някои черти на хората, като простотия, злоба, глупост, арогантност - думите „недостиг на енергия“ ще бъдат забравени!
guest1
Потребител
 
Мнения: 738
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron