Страница 1 от 1

Продажба на МПС платен данък

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2020, 13:01
от rradev
Здравейте,
В началото на Април 2020 ми предстой продажба на автомобил. Това, което прочетох е, че трябва да имам документ за платен данък, но въпросът ми е за коя година? Имам платен данък за 2019 година, но при положение, че ще продавам автомобила през Април 2020, трябва ли да имам бележка за платен данък за цялата 2020 година или трябва да платя само данъка дължим до Юни 2020, тъй като годишният данък е разделен на две вноски?

Re: Продажба на МПС платен данък

МнениеПубликувано на: 15 Мар 2020, 01:56
от doondie
Здрасти,

Според информацията тук, при покупко-продажба на МПС трябва:
Документ за платен от продавача данък върху превозните средства до момента на прехвърлянето на собствеността, съгласно чл. 52 от ЗМДТ. Ако данъкът е платен до края на календарната година, купувачът не дължи данък върху превозните средства. В случай че данъкът не е заплатен до края на годината, купувачът е длъжен в двумесечен срок от прехвърлянето да подаде декларация за притежавано МПС и да заплати данъка за съответните месеци.
Т.е. към момента на сделката трябва да няма задължения.

Данъкът може да е различен в общината на купувача, така че може да се окаже, че ще е по-изгодно за него, ако данъкът е платен за цялата година. Дори да е същият, той просто може да ти възстанови парите за месеците до края на годината (или докогато си платил, ако може/трябва на повече от 1 вноска), ако вече си платил данъка.