начало

Прокуратурата поиска от САЩ още информация за Пеевски, Божков и Желязков Прокуратурата поиска от САЩ още информация за Пеевски, Божков и Желязков

Продажба на МПС платен данък

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Продажба на МПС платен данък

Мнениеот rradev » 14 Мар 2020, 13:01

Здравейте,
В началото на Април 2020 ми предстой продажба на автомобил. Това, което прочетох е, че трябва да имам документ за платен данък, но въпросът ми е за коя година? Имам платен данък за 2019 година, но при положение, че ще продавам автомобила през Април 2020, трябва ли да имам бележка за платен данък за цялата 2020 година или трябва да платя само данъка дължим до Юни 2020, тъй като годишният данък е разделен на две вноски?
rradev
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 06 Авг 2013, 10:10

Re: Продажба на МПС платен данък

Мнениеот doondie » 15 Мар 2020, 01:56

Здрасти,

Според информацията тук, при покупко-продажба на МПС трябва:
Документ за платен от продавача данък върху превозните средства до момента на прехвърлянето на собствеността, съгласно чл. 52 от ЗМДТ. Ако данъкът е платен до края на календарната година, купувачът не дължи данък върху превозните средства. В случай че данъкът не е заплатен до края на годината, купувачът е длъжен в двумесечен срок от прехвърлянето да подаде декларация за притежавано МПС и да заплати данъка за съответните месеци.
Т.е. към момента на сделката трябва да няма задължения.

Данъкът може да е различен в общината на купувача, така че може да се окаже, че ще е по-изгодно за него, ако данъкът е платен за цялата година. Дори да е същият, той просто може да ти възстанови парите за месеците до края на годината (или докогато си платил, ако може/трябва на повече от 1 вноска), ако вече си платил данъка.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 375
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron