Страница 1 от 1

Получаване на 30 000 евро от ЮАР

МнениеПубликувано на: 28 Юни 2019, 15:40
от purelife100
Здравейте!

Човек за когото съм направила много иска да ми се отблагодари като ми прати 30000 евро от ЮАР. Трябва ли да декларирам тези средства и някъде да обясня защо ми се пращат?

Re: Получаване на 30 000 евро от ЮАР

МнениеПубликувано на: 07 Юли 2019, 17:15
от doondie
Как ще се пращат парите? Ако е по банков път, може да се наложи да се представят документи за произхода на средствата с цел предотвратяване на прането на пари (да се подаде декларация за произход, тъй като сумата не е малка и идва от извън ЕИП). Не знам дали трябва да се декларират някъде, освен ако не се кандидатства за някаква социална помощ, за която спестяванията да са от значение.

Re: Получаване на 30 000 евро от ЮАР

МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2019, 22:02
от kociboss
Тъй като пишете в раздел Данъчно право, предполагам Ви е минавал през акъла, че може при една внезапна проверка или донос да трябва да обясните кой и защо Ви ги изпраща. Ако е Български гражданин, ще трябва да докаже, че ги има легално.

Прочетете раздел 3 на ЗМДТ. Трябва да се облагат всички дарения които не са от роднини по права линия (майка, баща и деца) и трябва да имате задължително договор който да удостовери получаването. Нямате задължение да декларирате в ГДД даренията, но е препоръчително.

Най-чистия начин (малко по - скъп обаче) е на няколко транша чрез паричен превод Western Union/Moneygram :)