Страница 1 от 1

Какви са задълженията на купувач по интернет

МнениеПубликувано на: 24 Апр 2019, 00:24
от ani_08
Здравейте! Бих искала да попитам има ли някакви задължения купувачът при покупка по интернет (освен да заплати полученото)? Преди повече от половин година чрез интернет поръчах изработването на определена стока (за тридесет и няколко лева), която беше доставена чрез куриерска фирма и аз заплатих с наложен платеж. Сега получавам едно, бих го нарекла, заплашително писмо от НАП, с което искат писмено обяснение от задължено лице за подробности относно продажбата, копия на документи и т.н. Защо и с какво съм задължено лице, не знам. Не знам и защо искат от мен документи за извършената продажба, при положение, че е минало толкова много време, длъжна ли съм да ги пазя? Вече нищо не помня от времето на покупката, даже след доста мислене чак на третия ден се сетих какво съм поръчвала на определената дата. А имам поставен срок, в който задължително трябва да отговоря. Ако не го направя можело да ме съдят по не знам си кой член от ДОПК и т.н. Та, не разбирам с какво съм задължена и къде съм нарушила закон. Моля, ако някой може, да ми обясни.

Re: Какви са задълженията на купувач по интернет

МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2019, 22:24
от kociboss
Здравейте. На продавача му правят проверка/ревизия и това съобщение се изпраща до всичките му контрагенти.
Разбира се, че никой не го интересува точно вашата поръчка за 30лв.

Вие не сте задължено лице,а сте купувач "не казвате дали като физическо лице или фирма сте поръчала".

Ако сте като фирма, сте длъжни фактурите да пазите, да ги предоставите - може да става въпрос за фиктивни продажби и т.н.

Ако сте закупила стоката като физическо лице, нямате задължение да пазите касови бележки, кореспонденция и т.н.

"Заплахите" си ги пишат във всички писма, искания и т.н. Ако имате достъп с ел. подпис до НАП.

Вижте в "Контролни производства" дали имате "Насрещна проверка". Ако нямате, няма какво да ви притеснява толкова.

Разбира се, преди да пишете тук, би било най-лесно да се свържете с изпращача на писмото и да попитате на какво основание.

В краен случай им изпратете съобщение, че се позовавате на чл. 58 от същия ДОПК и отказвате да давате обяснения, защото поради неточна информация, можете да предизвикате наказателно преследване относно декларираните обстоятелства.