Страница 1 от 1

Данъци от интернет продажби?

МнениеПубликувано на: 04 Фев 2019, 21:57
от striking
Здравейте,

продавам дребни предмети и сувенири в Ebay и получените пари от клиентите постъпват в PayPal сметка, която е свързана с Българска банка. По-принцип НАП няма как да установят такива доходи, защото няма наложен платеж. Освен ако не са твърде големи и от съответната банка не подадат сигнал за проверка.

Въпреки това искам да започна да си плащам данъка от 10% (поправете ме ако греша) за да съм си изряден и да не се притеснявам за дребни суми, които могат да ми донесат проблеми.

Притесняват ме това, че прочетох, че ако имаш неизплатени данъци над 3000лв си подсъдим до 6г. затвор. Но тук възникват въпросите:

1. Това вярна информация ли е и как се третират принципно такива казуси от НАП?
2. Тези 3000лв данъци за календарната година ли се смятат или за 5г. назад, защото до колкото знам такава е давността за неизплатени данъци, за които могат да те потърсят от НАП?

Надявам се има някой, който е запознат и би мобъл да сподели достоверна информация.

Re: Данъци от интернет продажби?

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2019, 14:15
от borovinka
Всичко си пише на сайта на НАП.
Четете:
http://www.nap.bg/news?id=3842

Re: Данъци от интернет продажби?

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2019, 21:47
от striking
Линкът, който сте посочили не отговаря на зададените въпроси. Ако може поне да ме насочите със съответните чл. в закона, за да мога да ги намеря и прочета, ще бъде полезно. Благодаря.

Re: Данъци от интернет продажби?

МнениеПубликувано на: 22 Ное 2019, 00:46
от kociboss
Накратко (защото вероятно ви мързи да прочетете ЗДДФЛ и ТЗ:
След като купувате и продавате стоки "редовно" въпреки че не извършвате това чрез лице регистрирано като търговец (сиреч фирма), ще бъдете третирани като търговец във форма ЕТ, следователно данъка който трябва да платите е 15% (10% е корпоративния данък който не включва данък дивиденти, т.е. не можете да се възползвате от доходите "легално за пред НАП" за вашите лични нужди). За да е всичко ОК и в двата случая е 15% данъка който трябва да платите. Като физ. лице се подава декларация по чл. 50 в която се вписват сумите и се заплаща данъка.

Личното ми мнение е, ако мислите и за напред да се занимавате с търговия - най-добре едно ЕООД между 100 и 300лв ще ви излезе с всички такси, заверки, вписвания и хонорар за този който ще го направи. По този начин легално ще си работите, да не говорим че можете да направите и добро име (ако ви върви бизнеса), можете да назначите служители и ред други предимства на ЮЛ пред ФЛ. ЗДДФЛ и ТЗ не са страшни и не хапят - прочетете ги.

Отговора не е напълно изчерпателен - но поне Ви дава известни насоки. Успех.