Страница 1 от 1

Запор на сметка без известие за просрочени задължения

МнениеПубликувано на: 08 Окт 2018, 15:47
от kiril_zhelev
Здравейте,

Преди няколко месеца от НАП наложиха запор на фирмена сметка за просрочени задължения по ЗДДС.
Претенцията и размера на запора включват суми за периоди, които са изтекли по давност и са отписани.. В същото време запора е за пълната сума на претенцията.. платил съм по-голямата част, но запора си стои в пълния размер. Как да процедирам?

Вторият ми въпрос е няма ли законов ред за известяване за просрочени задължения към НАП преди да наложат запор? Не съм получил нито известие, нито писмо, нито мейл?
С други думи - запорират ми сметки за задължение от преди 3-4 години, а същевремено аз си плащам текущите задължения и никой никъде не ме уведомява, че имам стари такива...

Re: Запор на сметка без известие за просрочени задължения

МнениеПубликувано на: 08 Окт 2018, 19:40
от ivan_lawyer
Пет години е давността и служебно трябва да са ги отписали.

Re: Запор на сметка без известие за просрочени задължения

МнениеПубликувано на: 09 Окт 2018, 08:15
от svegrigorov
С ревизионен акт ли са начислени тези задължения?
С действията по събирането са прекъснали давността и сега трябва да чакаш 10г, за да ги отпишеш. Запорът си е за цялата дължима сума по изпълнителното дело.
Получил си покана да платиш прозоречни задължения, било е отдавна, когато е бил падежа. Смисъла на запора е да сигурни, че си получат вземнането и поради тази причина не си предупреден.

Re: Запор на сметка без известие за просрочени задължения

МнениеПубликувано на: 09 Окт 2018, 15:12
от kalahan2008
ivan_lawyer написа:Пет години е давността и служебно трябва да са ги отписали.

Глупости, служебно се отписват вземанията едва след изтичане на абсолютната давност - чл. 173, ал. 2, вр. чл. 171, ал. 2 ДОПК. Четете, преди да пишете глупости.
На въпросите на питащия:
1. Можете да искате от публичния изпълнител частично вдигане на запора от публичния изпълнител, като се позовете на частичното плащане и на нормата на чл. 208, ал. 1 ДОПК. Отказът на публичния изпълнител подлежи на обжалване, а отделно от това можете да претендирате обезщетение за вреди на основание чл. 17, ал. 6 ДОПК, вр. чл. 1 ЗОДОВ.
2. Зависи какъв е запорът. Не пишете на какво правно основание е наложен запорът, а това е важно.
Възможно е запорът да е наложен за предварително обезпечаване при вече започнала ревизия, на основание чл. 121 ДОПК. В този случай в постановлението за налагане на обезпечителни мерки (ПНОМ) се посочва предполагаемият размер на задължението. Вие сте узнали за образуваното ревизионно производство с връчената заповед за възлагане на ревизията (ЗВР), а отделно от това всеки месец сте подавали справка-декларации по ЗДДС, с които сами сте декларирали размера на дължимия данък.
Възможно е запорът да е във връзка с вече установени с ревизионен акт публични задължения - чл. 202 ДОПК. В този случай би следвало да Ви е връчен ревизионен акт, който сте имали възможност да обжалвате. Преди него Ви е връчен и ревизионен доклад и там също би трябвало да е посочен предполагаемият размер на установените задължения. Отделно от това ще Ви се връчи и съобщение за доброволно изпълнение, но това ще стане впоследствие, тъй като на основание чл. 221, ал. 5 ДОПК те се извършват едновременно.
От твърдението Ви, че задълженията са от преди 3-4 години, става ясно, че най-вероятно не са погасени по давност. По време на ревизията давността спира, но за не повече от 1 година - чл. 172, ал. 1, т. 1 ДОПК.
изобщо, за установяване дали давността е изтекла преди налагане на запора, следва да се обърнете към адвокат със съответните документи.