Страница 1 от 1

Възможен ли е данък върху наложени платежи?

МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2018, 10:03
от e_stoyanova
Здравейте!
Вчера получих телефонно обаждане от служителка в НАП, която се представи и любезно ми напомни да потърся счетоводител и до края на месеца да подам данъчна декларация за доходите ми от продажби в интернет. Частно лице съм и съм продавала лични /и не само/ дребни вещи. Счетоводителят ми поиска фактури, аз нямам такива, а той вдига рамене... Прочетох, че в такъв случай данъкът се изчислява на база наложени платежи, което ми се вижда абсурдно, защото това не е печалба, т.к. имам разходи по закупуването им. Как да ги докажа? И въобще, да сменя ли счетоводителя или направо да се обърна към адвокат, специализиран по данъчно право? Благодаря!

Re: Възможен ли е данък върху наложени платежи?

МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2018, 10:42
от kalahan2008
Обикновено ревизия на доходите на физически лица се извършва по реда на чл. 124 ДОПК, вр. чл. 122, ал. 1, т. 2 и 7 ДОПК:
- налице са данни за укрити приходи или доходи;
- декларираните и/или получените приходи, доходи, източници на формиране на собствения капитал или на безвъзмездно финансиране на стопанската дейност на ревизираното лице не съответстват на имущественото и финансовото му състояние за ревизирания период.
При такава една ревизия се прави съпоставка на доходите и разходите и на паричните потоци, като при установен недостиг поради неустановен произход на средствата се съставя ревизионен акт.
Това означава, че ако можете да удостоверите как и на какви цени сте закупували същите стоки, които впоследствие сте продали, ще Ви бъде изчислен данък само за разликата.
Проблемът при такива ревизии обаче е, че обикновено хората не пазят касови бележки за закупените стоки и фактури, при което положение НАП вземат предвид данните на НСИ за средните доходи на лице и на домакинство.
На всичкото отгоре често НАП начисляват и осигуровки като на самоосигуряващи се лица, което води до значително увеличение на дължимите суми.

Re: Възможен ли е данък върху наложени платежи?

МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2018, 13:02
от e_stoyanova
Благодаря за компетентния отговор! Разбрах, че при липса на документи за разход, НАП следва да вземат предвид данните на НСИ за средните доходи на лице и на домакинство. Тъй като чета масови оплаквания, че НАП начисляват и събират данък в размер 15% върху наложените платежи /взети от справки на куриерските фирми/, моля да ми отговорите, редно ли е това? В случай, че продавам някои мои, носени дрехи или обувки - платила съм ДДС при закупуването им, а сега отново трябва да плащам данък при продажбата им, формиран от наложения им платеж? Логиката на НАП в момента е, че щом едно лице продава нещо, независимо какво, това се явява приход и взима предвид наложения платеж. Едва ли някой иска фактури при закупуване на артикули за лична употреба, въздържам се от коментар по изложения казус.

Re: Възможен ли е данък върху наложени платежи?

МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2018, 13:22
от kalahan2008
15% е данъкът върху печалбата на ЕТ. 10 % е данъкът върху доходите на физическите лица. Най-вероятно не сте регистрирана като ЕТ, но това, което вероятно визирате е, че НАП приемат, че извършвате търговска дейност по смисъла на Търговския закон - съгласно чл. 1, ал. 3 ТЗ "За търговец се смята и всяко лице, образувало предприятие, което по предмет и обем изисква неговите дела да се водят по търговски начин, даже ако дейността му не е посочена в ал. 1." Явно в практиката, която сте чела, НАП са се престарали и са обложили с данък като за ЕТ. По-страшното според мен е облагането с осигуровки като на самоосигуряващо се лице /отива към 30 %/. Тук вече мога да посоча и съдебна практика на ВАС, която приема, че това не е трудов доход и затова не следва да се начисляват осигуровки. Но казусът не е приятен и според мен ако данъкът е в значителен размер, най-добре е да се обърнете към адвокат.

Re: Възможен ли е данък върху наложени платежи?

МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2018, 13:34
от e_stoyanova
Приемете моята искрена благодарност за отнетото време! Нямам повече питания и разбира се, при евентуална последвала нужда, ще се обърна към адвокат. Ако Ви е интересно, наложените платежи на мое име са общо 11000 лева, т.к. чрез виртуалния ми офис на Еконт, с цел да събера бонус точки, пратки изпращаха и мои познати. Това няма как да го докажа, за съжаление. Бъдете здрав/а/!