начало

От понеделник приемат документи за външния конкурс в районните прокуратури От понеделник приемат документи за външния конкурс в районните прокуратури

Възможен ли е данък върху наложени платежи?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Възможен ли е данък върху наложени платежи?

Мнениеот e_stoyanova » 08 Сеп 2018, 10:03

Здравейте!
Вчера получих телефонно обаждане от служителка в НАП, която се представи и любезно ми напомни да потърся счетоводител и до края на месеца да подам данъчна декларация за доходите ми от продажби в интернет. Частно лице съм и съм продавала лични /и не само/ дребни вещи. Счетоводителят ми поиска фактури, аз нямам такива, а той вдига рамене... Прочетох, че в такъв случай данъкът се изчислява на база наложени платежи, което ми се вижда абсурдно, защото това не е печалба, т.к. имам разходи по закупуването им. Как да ги докажа? И въобще, да сменя ли счетоводителя или направо да се обърна към адвокат, специализиран по данъчно право? Благодаря!
e_stoyanova
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Юли 2018, 09:35

Re: Възможен ли е данък върху наложени платежи?

Мнениеот kalahan2008 » 09 Сеп 2018, 10:42

Обикновено ревизия на доходите на физически лица се извършва по реда на чл. 124 ДОПК, вр. чл. 122, ал. 1, т. 2 и 7 ДОПК:
- налице са данни за укрити приходи или доходи;
- декларираните и/или получените приходи, доходи, източници на формиране на собствения капитал или на безвъзмездно финансиране на стопанската дейност на ревизираното лице не съответстват на имущественото и финансовото му състояние за ревизирания период.
При такава една ревизия се прави съпоставка на доходите и разходите и на паричните потоци, като при установен недостиг поради неустановен произход на средствата се съставя ревизионен акт.
Това означава, че ако можете да удостоверите как и на какви цени сте закупували същите стоки, които впоследствие сте продали, ще Ви бъде изчислен данък само за разликата.
Проблемът при такива ревизии обаче е, че обикновено хората не пазят касови бележки за закупените стоки и фактури, при което положение НАП вземат предвид данните на НСИ за средните доходи на лице и на домакинство.
На всичкото отгоре често НАП начисляват и осигуровки като на самоосигуряващи се лица, което води до значително увеличение на дължимите суми.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3750
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Възможен ли е данък върху наложени платежи?

Мнениеот e_stoyanova » 09 Сеп 2018, 13:02

Благодаря за компетентния отговор! Разбрах, че при липса на документи за разход, НАП следва да вземат предвид данните на НСИ за средните доходи на лице и на домакинство. Тъй като чета масови оплаквания, че НАП начисляват и събират данък в размер 15% върху наложените платежи /взети от справки на куриерските фирми/, моля да ми отговорите, редно ли е това? В случай, че продавам някои мои, носени дрехи или обувки - платила съм ДДС при закупуването им, а сега отново трябва да плащам данък при продажбата им, формиран от наложения им платеж? Логиката на НАП в момента е, че щом едно лице продава нещо, независимо какво, това се явява приход и взима предвид наложения платеж. Едва ли някой иска фактури при закупуване на артикули за лична употреба, въздържам се от коментар по изложения казус.
e_stoyanova
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Юли 2018, 09:35

Re: Възможен ли е данък върху наложени платежи?

Мнениеот kalahan2008 » 09 Сеп 2018, 13:22

15% е данъкът върху печалбата на ЕТ. 10 % е данъкът върху доходите на физическите лица. Най-вероятно не сте регистрирана като ЕТ, но това, което вероятно визирате е, че НАП приемат, че извършвате търговска дейност по смисъла на Търговския закон - съгласно чл. 1, ал. 3 ТЗ "За търговец се смята и всяко лице, образувало предприятие, което по предмет и обем изисква неговите дела да се водят по търговски начин, даже ако дейността му не е посочена в ал. 1." Явно в практиката, която сте чела, НАП са се престарали и са обложили с данък като за ЕТ. По-страшното според мен е облагането с осигуровки като на самоосигуряващо се лице /отива към 30 %/. Тук вече мога да посоча и съдебна практика на ВАС, която приема, че това не е трудов доход и затова не следва да се начисляват осигуровки. Но казусът не е приятен и според мен ако данъкът е в значителен размер, най-добре е да се обърнете към адвокат.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3750
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Възможен ли е данък върху наложени платежи?

Мнениеот e_stoyanova » 09 Сеп 2018, 13:34

Приемете моята искрена благодарност за отнетото време! Нямам повече питания и разбира се, при евентуална последвала нужда, ще се обърна към адвокат. Ако Ви е интересно, наложените платежи на мое име са общо 11000 лева, т.к. чрез виртуалния ми офис на Еконт, с цел да събера бонус точки, пратки изпращаха и мои познати. Това няма как да го докажа, за съжаление. Бъдете здрав/а/!
e_stoyanova
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Юли 2018, 09:35


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron