начало

Магистрати и служители са поискали и от ваксините „Спутник“ и „Джонсън и Джонсън“ Магистрати и служители са поискали и от ваксините „Спутник“ и „Джонсън и Джонсън“

С какъв документ мода да продавам стока от чуждо име?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


С какъв документ мода да продавам стока от чуждо име?

Мнениеот sclass » 16 Мар 2018, 14:28

Здравейте,
Ситуацията е следната, става въпрос за продажби извършвани през интернет. Ще предлагам през моята онлайн платформа стоки от различни доставчици, но не искам да ги продавам от мое име, а от тяхно, т.е. аз ще съм само комисионер, като за целта ще сключа такъв договор с всеки доставчик.
Пратките обаче ще опаковам и изпращам аз. Въпросът е, след като съм само комисионер и реално продавам от името на доставчика (т.е. стоката си е на доставчика, но я пращам аз от мой склад), мога ли да не издавам касова бележка за всяка пратка която изпращам? Вместо това в края на месеца да издавам фактура на доставчика за всички продадени стоки и стойността на моята комисионна? Той може ли на база тази фактура данъчно да си отчете реализираният оборот.
Надявам се сте разбрали казуса, просто е невъзможно да има при мен касови апарати от всички доставчици, чиито стоки продавам и в крайна сметка въпроса е нужно ли е изобщо или всичко може да се отчита напълно легално по начина, който посочих?

Благодаря!
sclass
Младши потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 21 Май 2009, 14:51

Re: С какъв документ мода да продавам стока от чуждо име?

Мнениеот jhoro » 19 Мар 2018, 16:23

Веднага задавам контра въпрос.
Вие ще си оправите документално сметките с доставчиците, обаче на крайните клиенти - какво ще давате??? Как ще се документира всяка продажба персонално?
Освен това - няма как вие да издавате фактура на доставчика - фактурите се издават от продавача, а не от купувача (вие, макар и междинен купувач)
Ако пък дадена стока има гаранция - трябва освен касова бележка, да има и гаранционна карта.

Вариантите са два:
1. Вие издавате касови бележки от ваше име, а всеки доставчик ви пуска фактури. Стандартния вариант.
2. Всеки доставчик поставя, в опаковката на всеки артикул, документ за продажбата в момента, в който ти го изпраща. Това да става след като крайния клиент е поръчал дадения артикул. В този случай вашето счетоводство се облекчава максимално - вие не фигурирате.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2196
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: С какъв документ мода да продавам стока от чуждо име?

Мнениеот svegrigorov » 22 Мар 2018, 13:14

Мисля, че само първия вариант посочен от jhoro те устройва. Така по-скоро отиваш към консигнация, защото комисионерството не те устройва при този вид дейност. При втория вариант трябва да заплатиш на доставчика си предварително, а предполагам това искаш да избегнеш.
svegrigorov
Потребител
 
Мнения: 195
Регистриран на: 28 Юли 2014, 11:55

Re: С какъв документ мода да продавам стока от чуждо име?

Мнениеот sclass » 27 Мар 2018, 16:24

Благодаря ви и на двамата! Въпросът е, че аз ще съм комисионер, а ако издавам касова от мое име реално ще ми се начислява ддс за всяка продадена стока.
jhoro е предложил интересни варианти, но вариант 2 не е много оферта, защото при него собственика ще си начисли приход за всяка една стока, която ми е оставил, реално без да я е продал, което автоматично ще откаже много от фирмите.
Относно самите стоки, до колкото знам и товарителницата е със стойността на гаранция при дистанционната продажба, но съм сигурен, че едва ли имам право да ги пускам без касови бележки.
Сега наистина е вариант аз да ги продавам с мои касови бележки, а в края на месеца реалният собственик да ми ги фактурира, все едно съм ги купил от него, като той ще ми ги продава на сумата без моята комисионна.. Това е най-чистият и лесен вариант. Но попитах дали има и алтернатива да ги продавам от името на собственика, не от мое защото:
1. Ако собственика се окаже, че нямал право да продава някоя от стоките (примерно са защитени марки), ще го отнеса в крайна сметка аз.
2. Ако собственика не е по ДДС, а аз съм, схемата се усложнява, защото за всяка продажба на мен ми се начислява ДДС, а неговата фактура ще е опростена.

А чисто юридически аз ако получавам банков превод от куриерите за всички продажби, после за да прехвърля парите към собственика на стоката, мога ли да му направя превод на основание моя фактура в която съм си удържал някакъв процент комисионна от сумата? Примерно куриера ми превежда 100 лв. по банковата сметка и ако комисионната ми е 10 лв., аз мога ли да издам фактура за 10 лв. комисионна и да му преведа 90 лв. на собственика, а на мен приход да ми се водят само 10 лв., а не 100? И ако да, то какво точно трябва да пише в тази фактура?
sclass
Младши потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 21 Май 2009, 14:51

Re: С какъв документ мода да продавам стока от чуждо име?

Мнениеот svegrigorov » 28 Мар 2018, 14:31

Не се сещам за алтернатива. Евентуално счетоводител може да ти каже вариант.

Ти първоначално си купил без да платиш и след като продадеш тогава искаш да платиш на доставчика си? Той ти издава фактура, че ти е продал стока и ти си му платил 90 лева. 10 лева ти остават печалба, а не комисионна. Във фактурата пише, че заплащаш каквото си купил от него.
svegrigorov
Потребител
 
Мнения: 195
Регистриран на: 28 Юли 2014, 11:55

Re: С какъв документ мода да продавам стока от чуждо име?

Мнениеот jhoro » 29 Мар 2018, 12:11

Първия път го написах по-накратко - сега ще поразширя.
Първия вариант си е масовата търговска практика.
Търговец 1 продава на Търговец 2 ... и така да крайния купувач. Всеки по веригата си слага неговата надценка, която покрива необходимо-присъщите разходи и печалбата му.
sclass, казвате:
... куриера ми превежда 100 лв. по банковата сметка и ако комисионната ми е 10 лв., аз мога ли да издам фактура за 10 лв. комисионна и да му преведа 90 лв. на собственика, а на мен приход да ми се водят само 10 лв., а не 100?

Не - вие ще издадете фактура (или друг разходооправдателен документ) за 100 лева. Това ви е прихода. Този „собственик“ ще ви издаде фактура за 90 лева и това ви е разхода. Разликата от 10 лева ви е печалбата! И то брутната. Накрая на годината ще сумираш печалбите от всички сделки, от сумата де приспаднеш другите разходи и остатъка ти е чистата печалба, която се облага с данък.
Другия момент
Ако собственика не е по ДДС, а аз съм, схемата се усложнява, защото за всяка продажба на мен ми се начислява ДДС, а неговата фактура ще е опростена.

Това, че „собственика“ не е регистриран по ДДС първо - не го освобождава от плащане на ДДС. Той ще ви фактурира стоката с ДДС, а вие ще я продадете на крайния клиент добавяйки само вашата надценка.
Принципа на ДДС е - за да можете да си възстановите внесеното ДДС, нужно е този преди вас, вие и този след вас да сте регистрирани по ДДС. Не се възстановява ДДС, ако клиента ви е „краен получател“!?

Относно плащанията и евентуалната консигнация - това няма нищо общо с комисионерството. Всичко е въпрос на договаряне.
При комисионерството - вие продавате на обявена от „собственика“ цена, а той впоследствие ви изплаща уговорената комисионна. Казвам „впоследствие“, но това може да стане по всяко време!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2196
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: С какъв документ мода да продавам стока от чуждо име?

Мнениеот sclass » 02 Апр 2018, 00:11

Ясно, благодаря много!
sclass
Младши потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 21 Май 2009, 14:51


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron