начало

Гражданите ще могат да водят дела по ЗОДОВ за вреди от действието на незаконни наредби Гражданите ще могат да водят дела по ЗОДОВ за вреди от действието на незаконни наредби

Данъци и такси на апартамент, собсвтеност на безработен

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Данъци и такси на апартамент, собсвтеност на безработен

Мнениеот lady43 » 11 Ное 2017, 13:07

Имам брат, който е нетрудоспособен - с психическо заболяване и живее в апартамент на негово име, но даден му от моите родители преди години.
В края на м. октомври, т.г е получил известие да се яви в Общината, където му е разяснено, че дължи приблизително 3500 BGN лева за неплатени данъци/такси от изминали години ( не мога да уточня за кои години става въпрос) и казусът е вече бил предаден на съдия - изплънител, както и едно от решенията е да внесе 1000 BGN лева за погасяване на главницата, а останалата сума - чрез месечни вноски.

В продължение на повече от 10 години аз ( негова) сестра трансферирам ежемесечно парични сумина майка ми ( на възраст 72 години) , необходими за неговото основно обгрижване - основно храна, медицински осигуровки, оскъдно отопление, дрехи, консумативи. и др.

Какво бихте посъветвали и как да се процедира при подобна ситуация - граждани, които са с участта и във финансовото и психическото състоянието на моя брат - без източник на каквито и да е доходи, без изплащане на социални помощи ( живее в собствен апартамент, но предоставен от родителите ми на негово име), без възможност за започване на работа (психически и соцоално негоден)?

Задължението на близките и роднините ли е да изплащат данъци/такси за граждани в такова социално положение;

Не съществуват ли някакви облекчения за граждани в подобна ситуация ;

Трябва ли съдия-изпълнителят да отнеме и единственото, което този гражданин притежава, дадено му от родителите без да се съобразява с психическото, финансовото, социалното положение на данъкоплатеца;
Разбирам, че такъв тип граждани са определено товар за цялото семейство и за обществото, като цяло, но и Обществените Институции би следвало да се ангажират с този тип проблеми.

Благодаря Ви предварително за акомпетентния отговор.
lady43
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 01 Юли 2012, 16:36

Re: Данъци и такси на апартамент, собсвтеност на безработен

Мнениеот polaana » 11 Ное 2017, 19:12

Ако има ТЕЛК решение и този апартамент му се води основно жилище може да подаде молба в общината за намаляне на данъка, но това може да стане само за следващите години. Може да кандидаства и за различни социални помощи. Ако майка ви е възрастна, свържете се вие със социалната служба и проверете отговаря ли на условията за някакво подпомагане. Сега обаче ще трябва да се оправите със съдия-изпълнителя и да му платите каквото иска, защото иначе вероятно ще се стигне до публична продан на апартамента. Щом питате дали е задължение на близките да се грижат за такива хора, вероятно не живеете в България. Ако има ТЕЛК трябва да получава и някаква инвалидна пенсия.
polaana
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 12 Мар 2014, 01:18

Re: Данъци и такси на апартамент, собсвтеност на безработен

Мнениеот teogeo » 12 Ное 2017, 00:16

3500 / 6 = близо 600лв на година (хайде, има и лихви големи все пак, публично задължение ). Нещо не се връзват нещата ??? Какъв ще да е този данък и такса смет? Или вижте дали е за повече от 5+1 години и се позовете на погасителна давност за остатъка.

Единственото жилище няма как да му вземат толкова лесно в случая.
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1409
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28
Местоположение: Lovech,Ruse,Sevlievo

Re: Данъци и такси на апартамент, собсвтеност на безработен

Мнениеот lady43 » 12 Ное 2017, 15:54

Благодаря ви teogeo и polaana,
Да, става въпрос за неплатени данъци/такси за над 8 години.
lady43
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 01 Юли 2012, 16:36


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron