начало

Извънредното заседание на парламента не се състоя Извънредното заседание на парламента не се състоя

Данъци и такси на апартамент, собсвтеност на безработен

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Данъци и такси на апартамент, собсвтеност на безработен

Мнениеот lady43 » 11 Ное 2017, 13:07

Имам брат, който е нетрудоспособен - с психическо заболяване и живее в апартамент на негово име, но даден му от моите родители преди години.
В края на м. октомври, т.г е получил известие да се яви в Общината, където му е разяснено, че дължи приблизително 3500 BGN лева за неплатени данъци/такси от изминали години ( не мога да уточня за кои години става въпрос) и казусът е вече бил предаден на съдия - изплънител, както и едно от решенията е да внесе 1000 BGN лева за погасяване на главницата, а останалата сума - чрез месечни вноски.

В продължение на повече от 10 години аз ( негова) сестра трансферирам ежемесечно парични сумина майка ми ( на възраст 72 години) , необходими за неговото основно обгрижване - основно храна, медицински осигуровки, оскъдно отопление, дрехи, консумативи. и др.

Какво бихте посъветвали и как да се процедира при подобна ситуация - граждани, които са с участта и във финансовото и психическото състоянието на моя брат - без източник на каквито и да е доходи, без изплащане на социални помощи ( живее в собствен апартамент, но предоставен от родителите ми на негово име), без възможност за започване на работа (психически и соцоално негоден)?

Задължението на близките и роднините ли е да изплащат данъци/такси за граждани в такова социално положение;

Не съществуват ли някакви облекчения за граждани в подобна ситуация ;

Трябва ли съдия-изпълнителят да отнеме и единственото, което този гражданин притежава, дадено му от родителите без да се съобразява с психическото, финансовото, социалното положение на данъкоплатеца;
Разбирам, че такъв тип граждани са определено товар за цялото семейство и за обществото, като цяло, но и Обществените Институции би следвало да се ангажират с този тип проблеми.

Благодаря Ви предварително за акомпетентния отговор.
lady43
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 01 Юли 2012, 16:36

Re: Данъци и такси на апартамент, собсвтеност на безработен

Мнениеот polaana » 11 Ное 2017, 19:12

Ако има ТЕЛК решение и този апартамент му се води основно жилище може да подаде молба в общината за намаляне на данъка, но това може да стане само за следващите години. Може да кандидаства и за различни социални помощи. Ако майка ви е възрастна, свържете се вие със социалната служба и проверете отговаря ли на условията за някакво подпомагане. Сега обаче ще трябва да се оправите със съдия-изпълнителя и да му платите каквото иска, защото иначе вероятно ще се стигне до публична продан на апартамента. Щом питате дали е задължение на близките да се грижат за такива хора, вероятно не живеете в България. Ако има ТЕЛК трябва да получава и някаква инвалидна пенсия.
polaana
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 12 Мар 2014, 01:18

Re: Данъци и такси на апартамент, собсвтеност на безработен

Мнениеот teogeo » 12 Ное 2017, 00:16

3500 / 6 = близо 600лв на година (хайде, има и лихви големи все пак, публично задължение ). Нещо не се връзват нещата ??? Какъв ще да е този данък и такса смет? Или вижте дали е за повече от 5+1 години и се позовете на погасителна давност за остатъка.

Единственото жилище няма как да му вземат толкова лесно в случая.
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1525
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28

Re: Данъци и такси на апартамент, собсвтеност на безработен

Мнениеот lady43 » 12 Ное 2017, 15:54

Благодаря ви teogeo и polaana,
Да, става въпрос за неплатени данъци/такси за над 8 години.
lady43
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 01 Юли 2012, 16:36


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron