начало

Гражданите ще могат да водят дела по ЗОДОВ за вреди от действието на незаконни наредби Гражданите ще могат да водят дела по ЗОДОВ за вреди от действието на незаконни наредби

Данъци и ДОО от търговец,който не регистриран

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Данъци и ДОО от търговец,който не регистриран

Мнениеот manol0 » 19 Окт 2017, 11:11

ФЛ,което не работи по ТД,няма регистрирана фирма,продава различни стоки,като публикува обяви по сайтове и ги изпраща с куриер.От НАП го усещат,правят ревизия и му начисляват данък 15% върху целия оборот,защото според тях(а то си е така) лицето извършва търговска дейност без да е регистрирано по ТЗ и следва да се облага по чл.26 от ЗДДФЛ. Облага се целия оборот,защото няма документи доказващи разходи по придобиване на продадените вещи.
Начисляват му и осигуровки по ДОО и ЗО.За ЗО има основание-чл.40,ал.5 от ЗЗО,но за вноските за социално осигуряване не виждам на какво основание следва да се правят.В чл.4,ал. от КЗО се казва:Задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт са:
1. лицата, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност;
2. (доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества;
Според мен не попада в нито една от категориите.Търсих съдебна практика,но намерих само идно писмо от НАП в което на дълго описват,че се дължат осигуровки и на края завършват:" Следва да имате предвид, че осигурителни вноски на основание посочените разпоредби дължите в случай, че се регистрирате в регистър БУЛСТАТ или в търговския регистър към Агенцията по вписванията."
Човекът не е регистриран,така че не виждам как ще стане на практика.А и трябва да подава декларация всеки път като продаде нещо и после пак,че не работи?
manol0
Младши потребител
 
Мнения: 56
Регистриран на: 22 Мар 2009, 15:02

Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron