Страница 1 от 1

Плащане данъци от борсова търговия

МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2017, 15:24
от petertun
Здравейте,

Интересува ме как става ФАКТОЛОГИЧЕСКИ процеса. Да речем, че търгувам онлайн в чуждестранна борса.Парите ми стоят в тази борса. Решавам обаче да ги изтегля към БГ банкова сметка и да си платя данъците. Как става това ?

Сумата е малко над 30 000лв ,а знаем за такива суми банките задължително трябва да докладват в НАП и превода може да бъде задържан, или в последствие тегленето от тази сметка възпрепятствано.
Ако превода се прави да речем ноември месец, данъците доколкото знам се обявяват април на следващата година.
Та,първо трябва да се обадя на банката ли, или да не правя нищо,да наредя превода и след няколко месеца (април) да си пусна данъчна декларация и обявя сумата ???

Re: Плащане данъци от борсова търговия

МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2017, 16:24
от vaskovasko
В случая дадената информация от вас е недостатъчна. Много е вероятно точно този вид доходи да са необлагаеми. Зависи от борсата - как е регистрирана, на регулиран пазар ли е, в коя държава е. Банката ще получи превода по вашата сметка, изобщо не трябва да се обаждате предварително. Добре е да имате документ за произхода на средствата ако са от борса./някакво движение или извлечение от системата на борсата ще свърши работа/.

Re: Плащане данъци от борсова търговия

МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2017, 18:25
от petertun
Доколкото знам ,само доходите/печалбата от хазарт са необлагаеми.

В дадения случай,нека кажем че се дължи 10% от печалбата.В такъв случай как става фактологически това плащане на данъци ?
Нареждам си превода сам,от борсата към БГ сметката ,и в последствие след няколко месеца,попълвам данъчната си декларация и плащам данъка ?
А ако междувременно бъда привикан някъде или ми се обадят ,показвам това извлечение от борсата и казвам че ще си платя данъците след няколко месеца ? :)
По пътя на логиката би трябвало да е така ?

Re: Плащане данъци от борсова търговия

МнениеПубликувано на: 19 Окт 2017, 10:49
от manol0
petertun написа:Здравейте,

Да речем, че търгувам онлайн в чуждестранна борса.Парите ми стоят в тази борса. Решавам обаче да ги изтегля към БГ банкова сметка и да си платя данъците. Как става това ?

Та,първо трябва да се обадя на банката ли, или да не правя нищо,да наредя превода и след няколко месеца (април) да си пусна данъчна декларация и обявя сумата ???

От факта,че парите стоят там си правя извода,че търгувате чрез чуждестранен брокер-това не е борса.Ако търгувате чрез него с акции(купувате ги и ги продавате) на европейски борси(по смисъла на чл.73 от ЗПФИ),то дохода е необлагаем и не се подава декларация.Има и още едно условие-дейността да не е по занятие-търговска дейност.Ако е такава пак не се дължи данък,но се води счетоводство и се подава декларация.Доходите от акции,които се търгуват на борси,които не са по смисъла на чл.73 от ЗПФИ - борси извън ЕС,са облагаеми.
Съмнява ме да е такъв случая.По вероятно е да търгувате с ДЗР(CFD).Тогава доходите са облагаеми,защото сделките не се извършват на борса по смисъла на чл.73 от ЗПФИ,а на пазар организиран от брокера или от друг брокер към който той подава заявките.
За да е всичко точно,трябва да си подадете ГДД до края на Април 2018,в която да декларирате дохода в пр. 5 мисля беше-доходи от продажба на имущество.Но ако доходите са от търговия извършена преди 2017 год.,вече сте в нарушение.
Ако брокера е в ЕС,може и да ви усетят(едва ли),но ако не е- вероятността да ви хванат клони към 0.
Изтеглете си парите на 2-3 транша и няма да ви закачат.А и има давност...5год.

Re: Плащане данъци от борсова търговия

МнениеПубликувано на: 26 Дек 2017, 10:54
от rinoto
До колко може да се намали данъкът.Имали някакви присъщи разходи който се признават.

Re: Плащане данъци от борсова търговия

МнениеПубликувано на: 26 Дек 2017, 12:25
от ivanov_p
Купувам акции на АД от съд по несъстоятелност и ги продавам директно на друг(без борсов посредник). Сделката е еднократна, дължат ли се данъци?

Re: Плащане данъци от борсова търговия

МнениеПубликувано на: 03 Яну 2018, 13:38
от denbo
виж чл. 13, ал. 1, т. г от ЗДДФЛ и ще си отговориш сам, че се дължат данъци, освен ако акциите не отговарят на определението за фин инструменти в пара 1, т. 11 от Допълнителните разпоредби...обалга се разликата между документално доказана покупна и документално доказана продажна цена.

Re: Плащане данъци от борсова търговия

МнениеПубликувано на: 09 Яну 2018, 00:30
от morka
чл. 50, ал. 1, т. 4 от ЗДДФЛ