начало

Агенцията по вписванията ще издаде указания към длъжностните лица по регистрацията Агенцията по вписванията ще издаде указания към длъжностните лица по регистрацията

доходи от наем в България и данъчно задължено лице в чужбина

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


доходи от наем в България и данъчно задължено лице в чужбина

Мнениеот vikiviki » 07 Мар 2016, 13:56

Здравейте на всички, преди да пиша тук поизчетох доста неща, но някой неща не са ми ясни.
1. Интересувам се от следното, заминавам за чужбина, ще бъда повече от 183 дни в Германия, където ще имам адресна регистрация, надявам се да започна и скоро работа и съответно следващата година ще бъда данъчно задължено лице на Германия, нали така? В България имам доход от наем на помещение в размер на 100 лв, което до този момент винаги е било декларирано в България. Следващата година, трябва ли да подавам данъчна декларация в България за тези 100 лв. или е необходимо да ги обявя само в Германия.
Ако трябва да обявя тези 100 лв,, какъв документ трябва да подготви наемателя, който е юридическо лице и който авансово внася данъка през годината.
2. Тъй като плануваме да продадем тази година жилището си в България, догодина трябва ли са обявявам дохода от тази продажба в България /знам, че масово не го правят/ или отново само в Германия и това означава ли, че евентуално трябва да плащам нещо в Германия за тази продажба.
3. Тази година, съпругът ми трябва да подаде данъчна декларация, като физическо лице в България, тъй като миналата година е работил в Германия по-малко от 183 дни, има документи от Германия, но какви документи точно трябва да приложи, предполагам, че това е една обобщаваща бележка, която получи в края на годината.
Вече придвижихме процедурата, за да подаде данъчна декларация тук в Германия и да приспадне надвнесените данъци, но дали ще се получат обработените данни, съответно вече по-ниски до периода на подаване в България, ако това не стане, мисля, че трябва да пиша нещата, които пише в тези обобщаващи бележки в /приложение № 9/ на дан. декларация. Предвид, че сумите са в Евро, пиша в лв. по официалният курс ли?

Ако някой се е сблъскал с такива неща, ще се радвам да сподели, искам да съм коректна, макар, че ми прави впечатление, че тези които работят за малко в чужбина, нищо не подават и не знаят за какво става въпрос.
Моля и за съвет дали можем да се обърнем, към някой, който професионално се занимава с попълване на данъчни декларации в България.
Благодаря предварително!
vikiviki
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 07 Мар 2016, 13:35

Re: доходи от наем в България и данъчно задължено лице в чуж

Мнениеот jhoro » 07 Мар 2016, 18:03

Здравей. Накратко - трябва да си раздалите нещата на две. Доходите в Германия ще си декларирате и облагате там, тези от България - в България.
Дали ще бъдете местно ФЛ (за БГ) и ще се прилага и съответната спогодба за избягване на двойното данъчно облагане, или ще сте чуждестранно ФЛ - чл.7 от ЗДДФЛ си е в сила.


Колкото до временно работещи в чужбина - да, те масово не знаят, че ако им възстановят данъци при напускане на държавата - после, при влизане в България, тези суми трябва да се декларират и обложат.
jhoro
Потребител
 
Мнения: 758
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron