начало

Пет кабелни оператора ощетили големи телевизии с над 10 млн. лв. Пет кабелни оператора ощетили големи телевизии с над 10 млн. лв.

Данъчна проверка - моряк

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Данъчна проверка - моряк

Мнениеот kokiignatov » 10 Окт 2015, 23:03

Здравейте, потърсих в предишните теми но не открих актуална информация касаеща моят казус. Та, да започна от там че съм моряк ( помощник- капитан) в Японска фирма притежаваща и оперираща с корабите на които пътувам. Да, местно Физическо лице се водя , защото центъра на интересите ми ( имоти, семейство и тн.) се намира в България макар че прекарвам повече от 181 дни в годината извън страната. Ситуацията е следната. След подаден сигнал правят данъчна проверка на баща ми . След направената до момента проверка приходите му се оказват достатъчни за да покрият направените през последните 5 години разходи , но има въпрос от данъчния служител : КАКВИ ПАРИ СТЕ ДАЛИ НА СИНА СИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 5 ГОДИНИ. Явно са видели че съм неосигурен а притежавам апартамент във Варна и съответно ще последва проверка откъде имам средства за този имот,все пак нямат представа какво работя , дали работя и какви са ми доходите. Държавата в която е регистрирана и централизирана компанията за която работя ( Япония) има СИДДО с прогресия ако не греша в моя случай. Може би е моя грешка е че въпреки тази спогодба аз не съм подавал годишна данъчна декларация.Пъривят ми въпрос е когато се прехвърлят средства между близки роднини на ръка(баща и син, майка и син) , например аз съм дал на баща ми 10 000 лв на Х датата ( доходи които мога да докажа към съответната дата) как трябва да се докажат при данъчната проверка след като нямам документ ,все пак не давам пари на някои приятел а на родителите си .А вторият ми въпрос е ако ми изискват бележка че заплатата ми е обложена с данъци в Държавата от която е компанията за която работя аз ли трябва да я набавя или НАП имат лостове и администрация във Външно министерство например която трябва да използват за такива документи? Дано съм описал случая сравнително ясно , но просто не съм млад , за пръв път се сблъсквам с тези неща и не съм особено вещ в материята.
kokiignatov
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 10 Окт 2015, 22:34

Re: Данъчна проверка - моряк

Мнениеот teogeo » 11 Окт 2015, 11:43

kokiignatov написа:Здравейте, потърсих в предишните теми но не открих актуална информация касаеща моят казус. Та, да започна от там че съм моряк ( помощник- капитан) в Японска фирма притежаваща и оперираща с корабите на които пътувам. Да, местно Физическо лице се водя , защото центъра на интересите ми ( имоти, семейство и тн.) се намира в България макар че прекарвам повече от 181 дни в годината извън страната. Ситуацията е следната. След подаден сигнал правят данъчна проверка на баща ми . След направената до момента проверка приходите му се оказват достатъчни за да покрият направените през последните 5 години разходи , но има въпрос от данъчния служител : КАКВИ ПАРИ СТЕ ДАЛИ НА СИНА СИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 5 ГОДИНИ. Явно са видели че съм неосигурен а притежавам апартамент във Варна и съответно ще последва проверка откъде имам средства за този имот,все пак нямат представа какво работя , дали работя и какви са ми доходите. Държавата в която е регистрирана и централизирана компанията за която работя ( Япония) има СИДДО с прогресия ако не греша в моя случай. Може би е моя грешка е че въпреки тази спогодба аз не съм подавал годишна данъчна декларация.Пъривят ми въпрос е когато се прехвърлят средства между близки роднини на ръка(баща и син, майка и син) , например аз съм дал на баща ми 10 000 лв на Х датата ( доходи които мога да докажа към съответната дата) как трябва да се докажат при данъчната проверка след като нямам документ ,все пак не давам пари на някои приятел а на родителите си .А вторият ми въпрос е ако ми изискват бележка че заплатата ми е обложена с данъци в Държавата от която е компанията за която работя аз ли трябва да я набавя или НАП имат лостове и администрация във Външно министерство например която трябва да използват за такива документи? Дано съм описал случая сравнително ясно , но просто не съм млад , за пръв път се сблъсквам с тези неща и не съм особено вещ в материята.


1. Всеки "казус" е уникален сам по себе си. Не винаги може да намерите решение на Вашия проблем 1:1 описано.
2. Този въпрос към баща Ви е твърде възможно да е свързан с т.нар. "насрещна проверка" (вижте в ДОПК).
Но Вие като че ли правилно усещате нещата - обработват баща Ви, за да са подготвени за Вашето насапунисване.
3. Вкратце - даренията между определени близки не са доход. Не се облагат, не се декларират като такъв (чл.44,ал.6 от ЗМДТ)
4. СИДДО-то с Япония не Ви отвървава по никакъв начин. Не ми се вадят очите да я чета, но както я описвате - трудовите Ви доходи следва да се обложат тук.
5. Срамота е при всичките привилегии, които имат морските лица, да не сте си плащали данъците и задължителните осигурителни вноски. Сега най-малкото могат да Ви нажулят акт за това, че не сте подавали нужните декларации.
6. Не бъдете скъп на триците, а идете потърсете специализирана консултация овреме. След като приключи проверката, възможностите за лавиране са прекалено малко.
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1411
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28
Местоположение: Lovech,Ruse,Sevlievo

Re: Данъчна проверка - моряк

Мнениеот kokiignatov » 11 Окт 2015, 16:18

Да , акт За неподадените декларации трябва да ми съставят но при условие че заплатата ми един път е обложрна вече в япония не виждам защо трябва това да се случва и тук. Вашите доходи двойно обложени са. Не мисля че моряците имат повече привилегии от останалите професии . В България има поне 10000 действащи моряци които грубо всеки месец внасят в икономиката поне 50 млн лева ако не са и повече. Но темата за морските условия на работа е обширна и не мисля да я намесвам .
Та да се върна на първия ми въпрос : как да поставя и докажа пред данъчните че в период от 2-3 години съм дал кеш пари на мой пряк роднина като той си ги е внасял в сметката на малки суми . Четох че няма нужда от нотариално заверени документи за дарение между преки роднини в случая син=>баща
За правната консултация сте прав. Трябва да потърся такава възможно най скоро просто се опитвам да натрупам някакви минимални познания по темата.
kokiignatov
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 10 Окт 2015, 22:34

Re: Данъчна проверка - моряк

Мнениеот teogeo » 12 Окт 2015, 09:56

По-скоро ви трябва съвет от опитен счетоводител / данъчен експерт, а не правен.
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1411
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28
Местоположение: Lovech,Ruse,Sevlievo


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron