Страница 1 от 1

Бракуване на МПС без талони и без номера...

МнениеПубликувано на: 07 Авг 2014, 14:25
от dyrdorka
Здравейте, затънала съм до уши...
2010г купих кола от чужд град и съответно нотариус подписа и подпечата договор за покупко-продажба. Имах срок от 14 дни да сменя номерата и талоните в КАТ и 2 месеца да я зачисля в данъчното. Не направих нито едното, бившият ми приятел ме уверяваше, че всичко е както трябва. Това беше първата кола на мое име и изобщо не бях наясно.
Същата година "продадох" колата. Ето ти ключовете и талоните и взех парите.
Сега вече по-голяма имам друга кола с изрядни документи и се усетих, че тази се е превърнала в проблем.
Нямам никаква връзка с "купувача", знам само в кой град замина МПС-то през 2010, но не знам дали още е там въпросната кола или са я продали на друг, или пък хвърлили в морга.
Въпросът ми е как мога да се отърва от тази кола съвсем законно и да мога да спя спокойно?
Започнах да си мисля и за затвори дори, не мога да спя през нощта, неадеквата съм да се грижа и за детето си, моля ви дайте ми насоки, ако е нужно ще се срещна и с адвокат. Просто ме насочете какво мога да направя, моля ви! Благодаря!

Re: Бракуване на МПС без талони и без номера...

МнениеПубликувано на: 07 Авг 2014, 16:10
от lakavitsa
за затвори не трябва да си мислите, но някой лев отгоре сигурно ще платите. Може с някакви лихви. И глоби, например. Щом "продавате" колата в кавички, а не както трябва, ще се плаща. В белите държави е така. И у нас, по примера им. Ако не я открият след подадено заявление в местното/районно РУП, като обявите, че се е изгубила/откраднали, в определения от закона срок, примерно 2 месеца /за точните месеци не съм сигурен/, ще трябва да я регистрирате наново...И тогава да я спрете от движение и бракувате...Сложна процедура, но този който прескача законите, е така. За всеки случай попитайте юриста към съответната Обл. дирекция на КАТ...за подробности и по-голяма точност на процедурата. Само имайте търпение и без много да се ядосвате. Не съм юрист. Преживях същото преди около 10 г., може и да има малко изменения.

Re: Бракуване на МПС без талони и без номера...

МнениеПубликувано на: 07 Авг 2014, 16:27
от dyrdorka
Все пак е възможно да се оправи кашата, нали?
За глобите знам, данъка е 10лв на година, глобата в данъчното 200лв, ако й не е минала давността / може и да греша /. Колкото повече чета, толкова повече се заплитам и отчайвам. Вече сън не ме хваща, защото наистина и за затвор мисля. Страх ме е да я обявя за открадната, тъй като съм взела пари за нея. пак казвам искам всичко да е законна, за да мога отново да спя спокойно, а не да я мисля откъде може да изскочи талигата.
Благодаря Ви за мнението, подейства ми успокояващо :)

Re: Бракуване на МПС без талони и без номера...

МнениеПубликувано на: 07 Авг 2014, 17:14
от lakavitsa
просто им обяснявате положението, не сте единствената / едиствения. И действате по реда на нещата. Успех.

Re: Бракуване на МПС без талони и без номера...

МнениеПубликувано на: 07 Авг 2014, 17:48
от dyrdorka
Няма ли да ми се презъбят и да ми кажат да се оправям?
Бих изтърпяла всичко само да се приключи, защото впоследния месец не мисля за нищо друго. Ужасно е! Добре, че вече имам друга кола и видях как стават нещата, за да се светна че има проблем. Иначе щеше и така да си остане, а колкото повече време минава, може би става още по-заплетено.

Re: Бракуване на МПС без талони и без номера...

МнениеПубликувано на: 07 Авг 2014, 20:51
от lakavitsa
подавате заявление в деловодството на ОД на КАТ на първо време, и след като Ви отговорят, че не се открива, тогава би следвало да Ви възстановят табелите, няма какво да чакате. Поне може да кажат, ако колата не се открива.

Re: Бракуване на МПС без талони и без номера...

МнениеПубликувано на: 07 Авг 2014, 21:26
от lakavitsa
отказвали са ми да приемат заявлението. Пращал съм го с препоръчано писмо с обратна разписка, с което доказвам, че съм ги уведомил...Че е загубена...открадната или всичко друго с което се доказва, че я търся. Юристът на Дирекция КАТ ще Ви даде кратък съвет на първо време.

Re: Бракуване на МПС без талони и без номера...

МнениеПубликувано на: 07 Авг 2014, 21:36
от dyrdorka
Аз се извинявам, но това заявление какво представлява? Готова тяхна бланка за попълване или свободен текст, че си търся колата и описвам ситуацията? Наистина за нищо не искам да лъжа, тъй като съм запозната, че за неверни обстоятелства мога да си докарам сериозни проблеми.

Re: Бракуване на МПС без талони и без номера...

МнениеПубликувано на: 07 Авг 2014, 21:47
от lakavitsa
Те не могат да Ви обесят за това. Нито...затвор. Идентифицирате возилото с рама, двигател и табела, и желаете да се провери в техните масиви електронни. Няма какво да криете, че е направено. Готови сте да приемете санкции които са предвидени. Няма смисъл да отлагате.

Re: Бракуване на МПС без талони и без номера...

МнениеПубликувано на: 07 Авг 2014, 21:50
от lakavitsa
Свободен текст, собственик на мпс марка табела номер на рама /от предишни застраховки/, предполага се че имате някакви документи, където фигурират тия данни. Ако не, търсите застрахователя, може да имат нещо. Но и в КАТ като поискате и се легитимирате с личната си карта биха могли да ви дадат повече данни за същото возило.

Re: Бракуване на МПС без талони и без номера...

МнениеПубликувано на: 07 Авг 2014, 21:58
от dyrdorka
Нямам нищо, но се свързах с нотариуса и до няколко дни ще получа препис от договора и всичко ще си има там / данни за колата де / :) Проблем ли ще е при търсенето, че колата е с талоните на стария собственик? И горе-долу какви санкции се предвиждат? Най-грубо?
За затвор ме беше най-страх. Цяла нощ не мигвам, ужас.

Re: Бракуване на МПС без талони и без номера...

МнениеПубликувано на: 07 Авг 2014, 23:37
от doc03
lakavitsa написа:..... и желаете да се провери в техните масиви електронни. ...

Да-да ... и кафе ще й направят ...
Желанията са в ресторанта, във фризьорския салон, а за господата - и на още едно място :wink:

dyrdorka, не се занимавай с глупости, не чети глупости, не прави глупости. Спи спокойно, гледай си детето.
Колата не е никакъв проблем.

Re: Бракуване на МПС без талони и без номера...

МнениеПубликувано на: 08 Авг 2014, 07:32
от dyrdorka
doc03, много благодаря за мнението :)
Притеснявам се за инциденти с колата, някак си все ще стигнат до мен. Греша ли?
Предпочитам аз га търся КАТ за оправяне на кашата, отколкото те мен, права ли съм?
Няма ли ситуация, в която да ме търсят за тази кола?

Re: Бракуване на МПС без талони и без номера...

МнениеПубликувано на: 08 Авг 2014, 07:48
от lakavitsa
това че е с талоните на стария собственик е безпроблемно. Данните на рама /шаси/ са едни и същи..., както марка и модел. С тези данни, легитимирайки и себе си, ЕГН, адрес правите молбата до споменатата по-горе институция. Вероятностите са поне няколко, или и следващия собственик да я е продал, да я е прехвърлил на друг мераклия /без да я регистрира!, без да плаща данъци, застраховки и др. подобни/. Може да стои в някой двор или гараж, а може просто да е карана от време на време на къси разстояния. Има вероятност при това издирване ползвателят на колата да е наблизо и да се свържете с него. И да го помолите да извършите прехвърлянето на вещните права на мпс по предвидения от закона ред. С плащане на данъците от момента на получаване на същото. При отказ, както нерядко се случва ще трябва да я обявите за открадната /противозаконно отнета/...5 години се занимавах с моята кола. Има вероятност да има изменения в закона от 2003 г. Няма нищо лошо да проверите за приемния час на юриста на Дирекция Пътна полиция към Обл.МВР. ИМА СИТУАЦИЯ ПРИ КОЯТО МОЖЕ ДА БЪДЕТЕ ПОТЪРСЕНА, ПРИ ПТП, при неплатени данъци за същата, при липса на техн. преглед, ако е в движение и бъде спряна на пътя от катаджия, при изоставяне някъде на същата кола и пр. и пр.