начало

Над 3000 са вече разследванията за неспазване на мерките срещу COVID-19 Над 3000 са вече разследванията за неспазване на мерките срещу COVID-19

Емиграция&здравно осигуряване

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Емиграция&здравно осигуряване

Мнениеот Omry » 07 Яну 2005, 18:59

Смятам да Имигрирам за САЩ със зелена Карта, но понеже не се знае какво точно ме чака там не си напуснах работата, а си взех една година неплатена отпуска, че може да се върна (нищо не се знае),Но въпросът ми сега е какво става със здравните ми осигуровки за периода за които ще съм в чужбина и може ли да направя нещо преди да тръгна- в смисъл да отида в НОЙ и да им заявя,че ще имигрирам за САЩ?
А следващия ми въпрос има съвсем малка,но значителна връзка с предишния, ако междувременно родя бебе в САЩ мога ли да си прекъсна неплатената отпуска в работата ми тук и да си взема отпуска за раждане и майчинство, та по този начин да мога да си запазя работата тук за максимално дълго време. А и колко години сега се дават за отпуск по майчинство и колко от тях са платени?
Предварително благодаря на всички ,които ще ми отговорят
Omry
 

Re: Emigracia&zdravno osiguriavane

Мнениеот tvalchev » 07 Яну 2005, 22:59

До колкото аз зная, няма да дължиш здр. осигуровки (за времето на отсъствието), ако отсъстваш от страната по-дълго от 183 дни за една календарна година.
За да стане, трябва да го докажеш пред НОИ, по моему със справка от МВР - Окръжна Дирекция (за продължителността на отсъствието си от страната).
Post factum е по-лесно.
Платеното майчинство е една година.
Трябва да проверя, дали може да се ползва ако постоянното местоживеене е извън страната.
Т.В.Omry написа:

> Smiatam da Imigriram za USA sas zelena Karta, no poneje ne se
> znae kakvo to4no me 4aka tam ne si napusnah rabotata, a si vzeh
> edna godina neplatena otpuska, 4e moje da se varna (nishto ne
> se znae),No vaprosat mi sega e kakvo stava sas zdravnite mi
> osigurovki za perioda za koito shte sam v 4ujbina i moje li da
> napravia neshto predi da tragna- v smisal da otida v NOI i da
> im zaiavia,4e shte imigriram za USA?
> A sledvashtia mi vapros ima savsem malka,no zna4itelna vrazka s
> predishnia, ako mejduvremenno rodia bebe v USA moga li da si
> prekasna neplatenata otpuska v rabotata mi tuk i da si vzema
> otpuska za rajdane i mai4instvo, ta po tozi na4in da moga da si
> zapazia rabotata tuk za maksimalno dalgo vreme. A i kolko
> godini sega se davat za otpusk po mai4instvo i kolko ot tiah sa
> plateni?
> Predvaritelno blagodaria na vsi4ki ,koito shte mi otgovoriat
tvalchev
Младши потребител
 
Мнения: 90
Регистриран на: 30 Дек 2004, 22:57

Re: Emigracia&zdravno osiguriavane

Мнениеот Karima » 07 Яну 2005, 23:46

Преди да отпътуваш извън страната трябва да отидеш в НОИ и да подадеш една декларация (по образец), че ще бъдеш в чужбина за повече от 183 дни. Поне това е информацията от страницата на НОИ. После като/ако се върнеш, пак отиваш в НОИ и подаваш друга декларация че си се върнал ( може да искат и копие от межд. паспорт за да удостовериш времето, през което не си бил/а в страната).
Karima
 

Re: Emigracia&zdravno osiguriavane

Мнениеот донна2 » 08 Яну 2005, 20:58

Съгласно Чл. 40а.от ЗЗО
Българските граждани, включително тези с двойно гражданство, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравноосигурителни вноски до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след предварително подадено заявление до Националния осигурителен институт.
Здравноосигурителните права след завръщането ВИ в страната се възстановяват след изтичане на 6 последователни месеца, през които лицето е осигурявано по реда на чл. 40 от ЗЗО
Извън горния случай , здравноосигурителните права на българските граждани, включително тези с двойно гражданство, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година
след завръщането им в страната могат да се възстановят след еднократно заплащане на сума в размер на 12 здравноосигурителни вноски, определени по реда на чл. 29, ал. 3 от ЗЗО върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване към момента на внасянето на вноските.
До възстановяване на осигурителните права българските граждани, включително тези с двойно гражданство, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година заплащат стойността на оказаната им в страната медицинска помощ на изпълнителите.

Вие в момента сте в едногодишен неплатен отпуск и все още не сте напуснали страната , от 01.01.05, имайте предвид ,че по КТ само 30 дни неплатен отпуск се признава за трудов стаж ,от там нататък , ако не сте заминали в чужбина в случая за лицата в неплатен отпуск, които не подлежат на осигуряване на друго основание, вноската се определя върху половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със
Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване; вноската е изцяло за сметка на осигуреното лице

по втория въпрос

В момента вие сте в неплатен отпуск от които за трудов стаж се признават само 30 дни/за които 30 дни ви се внасят осигуровки ,тоест само за тях / , но трудовото ви правоотношение не е прекратено с работодателя .
За да ползвате отпуска за бременност и раждане вие трябва да сте осигурено лица , а след изтичането на 30 дни неплатен ,който ви се признава са тр. стаж няма да ви се внасят осигуровки ,същото е и за отпуска по майчинство .

Мисля си ,че ако се стигне до там ,какво ви пречи да се прекрати неплатения отпуск и ако имате някой ден платен да ползвате него , или да поработите малко, а от там директно в отпуск за бременност и рождане и след това майчинство .
Вижте все пак трябва да ви се представят болничните на работодатеял.

инъче условията за отпуска за бременност и раждане и майчинство са следните

1.Осигуреното лице има право на обезщетение за бременност и раждане, ако има осигурителен стаж 6 месеца като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица.

2.Осигуреното лице има право на обезщетение за отглеждане на малко дете, ако има осигурителен стаж 6 месеца като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица.
донна2
 

Re: Emigracia&zdravno osiguriavane

Мнениеот донна2 » 08 Яну 2005, 21:13

Вторият ви въпрос е много интересен , предполагам ,че няма да имате проблем
да прекъснете неплатения отпуск ,наистина няма изискване вече да отработвате дни преди да излезете в отпуск за бременност и раждане стига да имате 6 м осигурителен стаж , но закона казва първо да сте осигурено лице/обясних ви как стоят нещата при неплатения отпуск / , затова ви посъветвах примерно ,ако имате някой ден платен отпуск да ползвате и след това да представите болничния .

Практика по въпроса никаква ,затова ви съветвам да се обърнете със същия въпрос към НОИ за да си кажат тежката дума.
донна2
 

Re: Emigracia&zdravno osiguriavane

Мнениеот донна2 » 08 Яну 2005, 21:18

колега платеното майчинство е 2г. за 1,2,3 дете ,а за всяко следващо е 6м. съгласно КТ чл.164
ако лицето е неосигурена майка ще получава 1г. помощ ,ако дохода на член от семейството е до 200 лв / това последното май остана същото и за 2005г./
донна2
 


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron