начало

Проф. Пламен Киров: Тежко ни и горко, ако този парламент можеше да измени Конституцията Проф. Пламен Киров: Тежко ни и горко, ако този парламент можеше да измени Конституцията

Здравноосигурителни вноски

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Здравноосигурителни вноски

Мнениеот MasterCop » 06 Яну 2005, 20:17

Съпругата ми е безработна и досега не е внасяла никакви вноски.
Каква е сумата, която трябва да внесе и задължително ли е?
MasterCop
 

Re: Здравноосигурителни вноски

Мнениеот Мария » 07 Яну 2005, 14:01

Задължително е . С времето просто ти се трупат лихви До 31.12 2002г. ако си работил е можело да я осигуриш като неработещ чл. на семейството . Но ако и двамата не сте работили и през 5 те години пак има начин да си спестиш голямата сума. Но ти трябва услужлив счетоводител.
Всичко е в законите , но зависи как ги четеш. Ако си намериш такъв и подходяща фирма просто може да се осигуриш " на друго основание ". Ако не успееш може да се обадиш на моя милост . Срещу задоволителен хонор разбира се.
Подробности не казвам , защото всеки си пази , хляба .
Значително съм по скромна от любимата ни държава .
Ако проявяваш интерес напиши си gsm ,ще ти се обадя , или напиши имейла си .

Поздрави от счетоводна къща " АЛФА"
Мария
 

Re: Здравноосигурителни вноски

Мнениеот MasterCop » 09 Яну 2005, 08:46

Ето какви цитати намерих по форумите отностно държавния рекет на здравната каса:


Здравната каса вероятно ще бъде закрита. Или съвсем скоро ще се въведе възможност за свободен избор и ще се премахне монополът на здравната каса. Или ще стане нещо друго. Нещо, за което здравната клика знае, но хората не знаят и затова здравната клика трябва да действува бързо. Необичайната активност на кликата е всъщност предизвестяване на смъртта на НЗОК. И като умиращ хищник, здравната клика се опитва да завлече възможно повече хора със себе си.

Практически това означава само едно нещо: Разумните хора трябва да се въздържат от плащане на здравните си вноски. Съвсем скоро тези вноски няма да имат никаква стойност. Вероятно ще има възможност за избор между много по-добри алтернативи от здравната каса – частни фондове с индивидуални вноски и активно управление на капитала. Възможности за комбинирани застраховки (напр. здраве-живот-пенсия). Навлизане на чужди застрахователни компании с превъзходни условия.


Нека онези, които се чудят дали да си плащат задълженията, да изчакат. Няма да има никаква опасност за тях. Здравната каса няма ресурс да започне два милиона съдебни дела. Тя може да разчита единствено на пропаганда, на хипнотично влияние върху първосигналните инстинкти в хората, придобити по време на комунизма. Освен това, така или иначе плащанията към здравната каса винаги са повече от здравните услуги, които ползваме. Прякото плащане към лекаря е винаги по-евтино от ежемесечните вноски – спестявате си заплатите и палатите на здравните чиновници
MasterCop
 

Re: Здравноосигурителни вноски

Мнениеот донна2 » 09 Яну 2005, 11:48

Съгласно параграф § 13.и следващите от ЗИД на ЗЗО
(1) Лицата, които дължат повече от три здравноосигурителни вноски до влизането в сила на този закон, възстановяват здравноосигурителните си права, ако заплатят до 31 януари 2005 г. еднократно сума в размер на три здравноосигурителни вноски, определени по реда на чл. 29, ал. 3, върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване към момента на внасянето на вноските.(2) Заплащането на сумата по ал. 1 не погасява задълженията на лицата за здравноосигурителни вноски.
14. (1) За лицата, които по реда на § 13 са възстановили здравноосигурителните си права, чл. 109, ал. 1 се прилага от 1 януари 2006 г.
(2) Осигурените лица по ал. 1, които не заплатят повече от три здравноосигурителни вноски за периода 1 февруари 2005 г. - 1 януари 2006 г., заплащат оказаната им медицинска помощ на изпълнителите.Чл. 109 от ЗЗО
(1) Осигурените лица, които са длъжни да внасят осигурителни вноски за своя сметка, заплащат оказаната им медицинска помощ, ако не са внесли повече от три дължими месечни осигурителни вноски за период от 15 месеца до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ. Осигурителните права на тези лица се възстановяват от датата на заплащане на дължимите вноски, като сумите, платени за оказаната медицинска помощ, не се възстановяват.
(2) Когато задължението за внасяне на осигурителните вноски е на работодателя или на друго лице, невнасянето на осигурителни вноски не лишава осигуреното лице от осигурителни права.
(3) Алинея 1 не се прилага за лицата по чл. 40а. /тоест тия които са в чужбина по-вече от 183 дни/
донна2
 

Re: Здравноосигурителни вноски

Мнениеот александър » 11 Яну 2005, 11:03

здравей, искам асмо да попитам възможно ли е НЗОК да ме осъди за това, че не искам да си плащам вноските.
александър
 

Re: Здравноосигурителни вноски

Мнениеот ot » 11 Яну 2005, 11:42

Ne se vklu4vam to4no po temata, no me interesuva ima li nqkoi predstava kak se formirat tezi verigi ot apteki sys sobstwenik AD ili OOD, pri uslovie, 4e farmacevt polu4ava razreshenie za otkrivane na apteka? Dori i na trudow dogowor da e , kak se oposredqva tazi praktika - aptekata?
ot
 

Re: Здравноосигурителни вноски

Мнениеот роро » 11 Яну 2005, 12:19

Извинете, а може ли за периода преди 31.12.2002 г. майка ми /която е работещ член/ да ми внесе здр. осигуровки, защото към този момент не съм имала сключен граждански брак.
Благодаря.
роро
 


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron