начало

Почина членът на ВСС Евгени Диков Почина членът на ВСС Евгени Диков

болничен от чужбина

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


болничен от чужбина

Мнениеот amei » 09 Яну 2005, 13:49

Mоля Ви zа компетентен съвет....На държавна работа съм. В момента съм в неплатен отпуск.Връщам се на работа на 01.02.2005 г. Бременна съм и живот и zдраве имам намерение да родя в чужбина.Не съм посещавала лекар в Бг. Може ли да иzляzа в болничен в Бг само с болничен лист от чужбина ? Трябва да отида в Бг на преглед и да ми се иzдаде български такъв ? И проzедурата по нататък каква е до иzлиzането в майчинство ? Знам, че болничен се иzдава zа всеки месец. Може ли представител с пълномощно да вzима болничните и да ги zаверява? Благодаря Ви предварително.
amei
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 09 Яну 2005, 13:34

Re: болничен от чужбина

Мнениеот донна2 » 09 Яну 2005, 15:15

Госпожо за да ползвате тоя отпуск трябва да сте осигурена майка ,по тая причина ще ви се зачете за трудов/служебен /осиг. стаж само 30 дни ,от там натам сте запазили трудовото /служебно праавоотношение /второто във вашия случай чл.64 от ЗДСл/ но не сте осигурена не се признава и за стаж ,затова би следвало да прекъснете неплатения отпуск

Отпускът поради бременност и раждане на осигурената в размер 135 календарни дни за всяко дете се разпределя в три болнични листа, както следва:
за 45 календарни дни преди раждането; болничният лист се издава еднолично от лекаря, който осъществява наблюдението на бременната; в болничния лист задължително се вписва терминът на раждането;
за 42 календарни дни непосредствено след раждането - от лекаря, който е водил раждането; ако раждането е станало без медицинско наблюдение - от лекар в лечебното заведение, в чийто район е станало раждането, или от избрания лекар;
за 48 календарни дни - продължение на предходния болничен лист - от лекаря, при който с регистрирано детето.
През време на отпуска по бременност и раждане не се издава болничен лист по други причини.

Когато осигурената ражда, без да е имала определен термин и без оформен отпуск по бременност, временната неработоспособност се оформя, както следва:
за целия период от 45 дни преди раждането, ако не е работила, болничният лист се антидатира и се издава за целия период до датата на раждането от лекаря, водил раждането;
ако е работила част от периода от 45 дни, предхождащ раждането, а през останалия период не е работила, болничният лист се издава за времето от прекратяването на работата й до датата на раждането;

В случаите, при които бременната се явява по-късно за оформяне на отпуска си по бременност, трябва да представи на здравните органи документ от предприятието за датата, до която е работила. Документът се съхранява в ЛАК заедно с картон на бременната.
Документите, издадени в чужбина, въз основа на които в Република България се издават болнични листове, трябва да имат официалния характер, валиден за съответната страна, в която са издадени, и да са преведени на български език от оторизирана фирма за превод и легализация на документи.
Болничните листове и други официални документи, установяващи проведено лечение или изследване в страните, с които Република България има сключени спогодби за сътрудничество в областта на социалната политика, са задължителни за компетентните органи в Република България.
Когато раждането е станало в чужбина, представя се само документ за деня на раждането и за ползвания отпуск по бременност.


Няма да стане с представител ,както ви се иска да се получават болничните листи
донна2
 


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron