Страница 1 от 1

стаж за майчинство

МнениеПубликувано на: 06 Яну 2005, 10:50
от рени
разбрах че има промени в кодекса за задължително социално осигуряване но не мога да ги открия.въпроса ми е необходим ли е 6 месечен стаж за получаване на болничен за майчинство и раждане? ако не е необходим колко трябва да е?

Re: стаж за майчинство

МнениеПубликувано на: 08 Яну 2005, 21:36
от донна2
Осигуреното лице има право на обезщетение за бременност и раждане, ако има осигурителен стаж 6 месеца като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица.

Re: стаж за майчинство

МнениеПубликувано на: 08 Яну 2005, 21:38
от донна2
ако нямате тоя 6м стаж ,то съгласно ЗСПД

Бременните жени, чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на 200 лв мисля ,че остана и за 2005г., имат право на еднократна помощ при бременност в размер на 150 лв., когато нямат право на обезщетение за бременност и раждане по реда на Кодекса за социално осигуряване и живеят постоянно в страната.
Когато бременната жена е осигурена за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица, но не получава обезщетение за бременност и раждане, поради това че няма необходимия осигурителен стаж по чл. 48а от Кодекса за социално осигуряване,тоест 6 месеца еднократната помощ се изплаща в размер, определен пропорционално на броя на дните от началото на отпуска за бременност и раждане до придобиването на необходимия осигурителен стаж по чл. 48а от Кодекса за социално осигуряване, но за не повече от 45 дни.

Еднократната помощ при бременност се изплаща за периода от 45 дни преди определения термин за раждане.